Empreses del Grup Pere Mata
Institut
Pere Mata

El Grup de recerca en Genètica i Ambient en Psiquiatria de l'IPM - IISPV forma part del TECSAM

El Grup de recerca en Genètica i ambient en psiquiatria de l’Institut Pere Mata - IISPV forma part del la Xarxa d’Innovació de Noves Tecnologies en Salut Mental (TECSAM)
 
  • La TECSAM pretén aportar nous coneixements per millorar el diagnòstic precoç i els tractaments de les persones amb problemes de salut mental i les seves famílies mitjançant l’ús de les TIC. 
  • Elisabet Vilella, de l'Hospital Universitari Institut Pere Mata i de l'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) formen part d'aquesta xarxa.
 
Reus, 26 de novembre 2020.- La incidència dels trastorns mentals comuns com els trastorns d’ansietat o la depressió supera el 15% en la nostra societat. Alhora, menys del 50% de les persones amb trastorns mentals estan rebent tractament i menys de la meitat d’aquests casos és l’adequat. 
 
El repte de la xarxa TECSAM és la difusió de nous coneixements per millorar el diagnòstic precoç i els tractaments, i així, la qualitat de vida i la reinserció social d’aquestes persones usuàries. 
 
Actualment, els models d’atenció sanitària en la prestació de serveis de salut no poden atendre les necessitats de la població amb malalties mentals, i l’ús de les TIC podria millorar la seva qualitat de vida.
 
Cal destacar que la xarxa TECSAM posa especial èmfasi en qüestions de gènere, considerant el doble estigma social de ser dona i patir un trastorn mental. Per això, la potenciació de la recerca ajudarà en aquest àmbit a reduir les diferències socials actuals entre homes i dones. 
 
La Xarxa TECSAM proposa generar tecnologies sanitàries que responguin a les necessitats reals tant de professionals sanitaris com de les persones amb problemes de salut mental i les seves famílies. D’aquesta manera, es podria donar assistència de qualitat al 15% de la població amb malalties mentals i especialment, millorar l’adherència al tractament en el cas de les més greus.
 
Qui forma part de la xarxa TECSAM? 
 
TECSAM està formada per 29 grups, entre els que està representat l'Hospital Universitari Institut Pere Mata, a través de la Dra. Elisabet Vilella, Responsable del Grup de recerca en Genètica i ambient en psiquiatria de l’IISPV. Els grups integrants pertanyen a 20 institucions de l’entorn de la recerca en malalties de salut mental i tecnologies a Catalunya. Un total de 284 professionals, dels quals 162 són dones. També hi participen associacions de persones amb problemes de salut mental i les seves famílies, i compta amb el suport, com a entitats adherides, del Clúster de Salut Mental i TICSalut. 
 
El Dr. Josep Maria Haro Abad, líder de la Xarxa i director de Docència, Recerca i Innovació al Parc Sanitari Sant Joan de Déu, qui té una amplia experiència en recerca i innovació en salut mental a nivell nacional e internacional, és el coordinador de tota l’activitat de la xarxa. 
 
Aquesta xarxa d’R+D+i vol agrupar tota la recerca en salut mental que es fa a Catalunya optimitzant els recursos destinats a la valorització i transferència de coneixement. A més, aprofitarà les estructures i recursos de l’ecosistema d’innovació català, amb una visió estratègica per garantir la generació del màxim impacte social.


@GrupPereMata a Twitter

Agenda
VEURE MÉS ACTES