Empreses del Grup Pere Mata
Institut
Pere Mata

Treballant la teoria de la ment a Villablanca, Residència Maricel

Tot i el seu nom estrany, la teoria de la ment (TOM) és una capacitat del dia a dia, necessària per mantenir interaccions socials tant senzilles com atansar-li la gerra d’aigua a una persona que ens acosta el got buit, i tant complexes com enamorar-se. Gràcies a la teoria de la ment podem atribuir pensaments i intencions a altres persones i, així, comprendre el seu comportament i donar una resposta adequada en societat.
 
Les persones amb discapacitat intel·lectual i altres trastorns mentals com l’autisme o l’esquizofrènia presenten dificultats a l’hora de llegir les senyals i atribuir pensaments i intencions a aquestes senyals. Tanmateix, es tracta d’una capacitat que pot entrenar-se i aprendre. Amb aquest objectiu, a la residència Maricel, de Villablanca Serveis Assistencials, hem iniciat un grup terapèutic amb usuaris amb discapacitat intel·lectual lleu-moderada i trastorn mental on s’estimula la Teoria de la Ment a través d’exercicis, jocs, experiències i preguntes.
 
Es comença a treballar des dels aspectes més bàsics com la percepció sensorial i l’existència de diferents perspectives, per tal de facilitar l’aprenentatge de les falses creences i ser capaç de diferenciar-les de la mentida, absurds, endevinalles i creences certes. També es treballa el reconeixement dels gestos i les intencions per dur a terme inferències simples i complexes, així com la percepció de les emocions pròpies i dels altres per tal de millorar l’empatia i facilitar la resolució de conflictes.
 
Les sessions es duen a terme en grup d’unes 5-6 persones, de forma setmanal i amb una duració aproximada d’una hora. Fins aquest moment s’han realitzat 16 sessions, tres d’elles amb sortides a l’exterior, activitat que augmenta la motivació i permet generalitzar els aprenentatges en altres contextos. La participació dels usuaris és molt activa i ha tingut molt bona acceptació en tots ells.
 
Per tal de valorar l’efectivitat de la intervenció hem realitzat una valoració inicial, obtenint dades que ens han permès conèixer els punts forts i dèbils en les principals competències en TOM, i així orientar la teràpia.
 
Per nosaltres esta sent una experiència molt positiva que ens dóna l’oportunitat de proporcionar als usuaris una sèrie d’estratègies que disminueixen els conflictes i milloren les seves interaccions personals, i en última instància la seva qualitat de vida.


@GrupPereMata a Twitter

Agenda
VEURE MÉS ACTES