Empreses del Grup Pere Mata
Institut
Pere Mata

Villablanca publica un treball sobre terminologia dels trastorns del desenvolupament intel·lectual

La Unitat d'Investigació en Discapacitat Intel·lectual i Trastorns del Desenvolupament (UNIVIDD) de Villablanca ha publicat aquest passat mes de desembre un article a la revista internacional Current Opinions in Psychiatry, amb factor d’impacte 4.02, sobre l’evolució històrica del terme “retard mental” i dels diferents termes utilitzats per referir-se a la discapacitat intel·lectual i els trastorns del desenvolupament intel·lectual.

L’article analitza el consens dels experts internacionals en relació a aquests termes des dels anys 50 del segle passat i fins a les últimes classificacions diagnòstiques del DSM-5 i CIM-11. La primera fa referència al Manual Diagnòstic i Estadístic 5a edició de l'Associació Psiquiàtrica Americana, que és la classificació diagnòstica més important a nivell de salut mental, mentre que la segona és la Classificació Internacional de Malalties de l'Organització Mundial de la Salut en la seva edició 11, que serà publicada durant l'any 2018.

L’estudi de l’evolució històrica dels termes utilitzats per referir-se a la discapacitat intel·lectual ha detectat un patró cíclic que depèn de l’aproximació que s’ha anat adoptant al llarg dels anys per part dels experts, bé des d’un punt de vista clínic amb èmfasi en el neurodesenvolupament o bé des d’un punt de vista psicoeducatiu i social. Aquest patró encara és manté avui, malgrat els esforços realitzats per evitar la variabilitat terminològica i conceptual sobre la discapacitat intel·lectual.

El treball ha estat fruit d’una col·laboració de la UNIVIDD amb la Universitat Nacional d’Austràlia i amb el Centre Clínic i de Recerca CREA de Florència, Itàlia.@GrupPereMata a Twitter

Agenda
VEURE MÉS ACTES