Empreses del Grup Pere Mata
Institut
Pere Mata

Alteració epigenètica vinculada al trastorn bipolar i experiències infantils adverses

Identifiquen l’alteració epigenètica que es relaciona amb haver viscut situacions adverses a la infantesa i amb l’aparició del trastorn bipolar
 
  • És el resultat d’un estudi (anomenat Bipogent) liderat per l’Hospital Universitari Institut Pere Mata i l’IISPV, en el que han participat pacients amb aquest trastorn i persones sense cap malaltia mental, de centres de salut de tot Catalunya
 
Un estudi liderat des de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) amb professionals de l’Hospital Universitari Institut Pere Mata i de la Universitat Rovira i Virgili (URV), entre d’altres, ha permès identificar una alteració epigenètica (al gen DDR1) que es produeix quan a la infància o a l’adolescència s’experimenten condicions adverses (com ara abusos físics, maltractament emocional o negligència en les cures bàsiques) i la persona se sent sotmesa constantment a un estat d’estrès. Si bé aquestes alteracions epigenètiques (modificacions químiques de la cadena del nostre ADN) són inherents a la transformació que el nostre organisme pateix al llarg de la vida, es donen amb més freqüència quan es viuen situacions com les descrites prèviament.
 
Estudis com aquests són cabdals ja que prèviament ja s’havia constatat que un dels desencadenants de malalties mentals com el trastorn bipolar és el desgast que implica travessar vivències d’aquest tipus. La identificació d’aquesta alteració epigenètica se suma a troballes similars fetes per investigadors d’arreu del món, que poden representar un punt d’inflexió per a entendre els desencadenants de la malaltia i l’abordatge que se’n fa. L’avenç assolit amb aquest estudi rau en el fet que pot contribuir a que en un futur (si els resultats s’acaben contrastant amb altres investigacions i mostres més diverses), gràcies a un senzill anàlisi de sang al pacient amb trastorn bipolar, es pugui determinar la gravetat d’aquesta alteració (analitzant el gen DDR1) i que, per tant, els tractaments puguin ser millorats considerablement, essent més personalitzats i efectius.
 
Aquest estudi (conegut com a Bipogent) l’ha fet possible un equip d’investigadors i investigadores de l’IISPV i l’Hospital Universitari Institut Pere Mata (formen part de la xarxa CERCA de centres de recerca de Catalunya) liderat per la Dra. Elisabet Vilella (és responsable del Grup de Recerca en Genètica i Ambient en Psiquiatria, conegut com a GAP, per les seves sigles) amb la col·laboració de dos grups de recerca del Centro de Investigación Biomédica en Red de Salud Mental (CIBERSAM): el grup liderat per la Dra. Edith Pomarol-Clotet (FIDMAG-Hermanas Hospitalarias) i un altre liderat pel Dr. Eduard Vieta (Hospital Clínic de Barcelona). Per dur-la a terme s’ha comptat amb la participació de 128 persones adultes amb diagnòstic de trastorn bipolar i 141 persones sense cap malaltia mental. Se’ls va fer un seguiment amb avaluacions clíniques i psicològiques i amb l’anàlisi de mostres de sang: “Sense la bona predisposició i la generositat d’aquests participants, l’estudi no hagués estat possible”, afirma la Dra. Vilella.
 
Què és el gen DDR1 i la seva relació amb el trastorn bipolar
El DDR1 és un gen que exerceix la seva funció en una de les cèl·lules més importants del cervell: els oligodendrocits. Són les cèl·lules encarregades de recobrir les neurones amb mielina, una capa composta de lípids que ajuda a que la informació es transmeti de manera més ràpida i eficaç.
 
Els gens, un paper clau en el trastorn bipolar
Estudis previs han demostrat que en el 60-85% dels casos, l’aparició d’aquest trastorn (que s’estima que el pateix un 2% de la població) es deu a factors genètics, fet que el converteix en una malaltia amb un elevat risc de ser heretada. Amb tot, també hi tenen un pes important altres variables, com les relacionades amb el medi ambient.
 
Els resultats d’aquest estudi han estat publicats a la revista Molecular Psychiatry, una de les més prestigioses en el camp de la psiquiatria.
 
Referència bibliogràfica: Garcia-Ruiz, B., Jiménez, E., Aranda, S. et al. Associations of altered leukocyte DDR1 promoter methylation and childhood trauma with bipolar disorder and suicidal behavior in euthymic patients. Mol Psychiatry (2024). https://doi.org/10.1038/s41380-024-02522-8
El grupo de investigación del Hospital Clínic de Barcelona.
El grupo de investigación FIDMAG-Hermanas Hospitalarias (CIBERSAM).
El grupo de investigación GAP, del IISPV y del Hospital Pere Mata.
 


@GrupPereMata a Twitter

Agenda
VEURE MÉS ACTES