Empreses del Grup Pere Mata
Institut
Pere Mata

Personalitats patològiques: trastorns mentals o adaptacions darwinianes

 
El dia 22 de març a les 13:30 hores a l'aula de formació - xalet de l'àrea de docència i innovació de l'Hospital Universitari Institut Pere Mata, se celebra la sessió d'Actualitzacions en l'assistència a la salut mental: recerca i innovació amb el títol Personalitats patològiques: trastorns mentals o adaptacions darwinianes.
 
El model biomèdic i les classificacions psiquiàtriques oficials han estès la idea que els trets de personalitat extrems són trastorns o malalties. Aquesta suposició no es fonamenta en l'evidència. La perspectiva darwiniana i els models animals poden ajudar a comprendre el significat funcional d'alguns trets de personalitat i a definir millor la frontera entre conducta adaptada i desadaptada. El neuroticisme, la psicopatia, o la dominància serveixen per il·lustrar aquesta perspectiva. El tipus i grau de desadaptació trobat en les personalitats patològiques suggereix models més complexos, que tenen en compte l'existència en la naturalesa d'estratègies biològiques alternatives i d'equilibris dinàmics entre els avantatges i desavantatges biològiques de qualsevol tret fenotípic. Mecanismes ben estudiats com la selecció fluctuant, la selecció dependent de la freqüència, la selecció dependent de la condició, l'alliberament ecològica o els mecanismes de Reina Roja són capaços de mantenir diferents personalitats en altres espècies, i semblen tenir un paper en la nostra. Molts trets de personalitat patològics són en realitat clínicament irrellevants o biològicament avantatjosos.
 
Aquesta sessió serà a càrrec del Dr. Fernando Gutiérrez. Programa de Trastorns de la Personalitat. Institut Clínic de Neurociències. Hospital Clínic de Barcelona.
 
Les sessions són gratuïtes i obertes al públic en general prèvia inscripció. Les persones alienes a les empreses del Grup Pere Mata, cal que notifiquin l'assistència enviant un missatge a recerca@peremata.com.


@GrupPereMata a Twitter

Agenda
VEURE MÉS ACTES