Empreses del Grup Pere Mata
Institut
Pere Mata

Estudis sobre el gen DDR1 i el delirium, premis de recerca de l’HU Institut Pere Mata

L’estudiant Lucía Bares González, de l’IES de Torredembarra, ha guanyat el premi de dibuix convocat per primera vegada

 
La psicòloga estudiant de doctorat Beatriz García Ruiz ha guanyat dues modalitats dels VI Premis de Recerca de l’Hospital Universitari (HU) Institut Pere Mata i el psiquiatra Esteban Sepúlveda Ramos ha guanyat la tercera modalitat, mentre l’estudiant de l’IES Torredembarra, Lucía Bares González, ha aconseguit el Premi de dibuix de recerca en salut mental que es convocava per primera vegada.
 
Beatriz García ha guanyat en les modalitats Comunicació científica a congrés i Article científic d’un/a investigador/a en formació amb dos treballs diferents sobre el gen DDR1. El primer s’anomena “Brain tissue DNA hypermethylation at DDR1 in patients with bipolar disorder diagnosis compared to healthy controls” i es va presentar en un pòster al congrés de l’European College of Neuropsychopharmacology (ENCP), essent escollit per publicar-se com a abstract al European Journal of Neuropsychopharmacology. Aquest estudi va observar que l’ADN del gen DDR1 de les persones amb trastorn bipolar estava més metilat (és a dir, més modificat) que en les persones sanes, de manera que es podria associar a alteracions cerebrals pròpies d’aquesta malaltia.
 
L’altre treball guanyador de Beatriz Garcia, en la categoria d’article científic, es titula “Expression of DDR1 in the CNS and in myelinating oligodendrocytes” i es va publicar en la revista especialitzada Biochimica et Biophysica Acta (BBA) – Molecular Cell Research. Aquest treball va ser un encàrrec d’aquesta prestigiosa revista a la directora de la tesi de la premiada per recopilar tot el treball realitzat sobre l’estudi del gen DDR1 en el cervell i la seva influència en les malalties mentals, del qual l’HU Institut Pere Mata té una llarga i reconeguda trajectòria.
 
Per la seva banda, el psiquiatra Esteban Sepúlveda Ramos ha guanyat en la modalitat Article científic d’un investigador doctor amb l’estudi titulat “Delirium clinical correlates and underdiagnosis in a skilled nursing home“, publicat a la revista The European Journal of Psychiatry.  El treball demostra el desconeixement entre personal sanitari sobre el delirium, la qual cosa fa que s’infradiagnostiqui. En canvi un diagnòstic correcte és molt important per tractar adequadament la persona que pateix delirium perquè pugi millorar més ràpidament. Cal tenir en compte que el delirium es produeix més freqüentment del que es diagnostica, sobretot en persones d’avançada edat.
 
Els investigadors externs de l’HU Institut Pere Mata Joan de Pablo, de l’Hospital Germans Trias i Pujol i la Universitat Autònoma de Barcelona, i Elena Bosch, de la Universitat Pompeu Fabra, han format el jurat encarregat de valorar els diferents treballs presentats als VI Premis de recerca i d’atorgar els premis esmentats. Així, Beatriz Garcia ha rebut 800 euros de premi per les dues modalitats en les que ha guanyat, i Esteban Sepúlveda ha obtingut els 1.000 euros amb què estava dotat el seu premi.
 
Amb aquests premis, el Grup Pere Mata vol incentivar l’activitat científica dels seus investigadors i reconèixer els treballs de recerca que es realitzen per millorar la diagnosi i els tractaments de les malalties mentals, i la qualitat de vida de les persones que hi estan afectades.
 
Premi de dibuix
 
Aquest any, a més, l’HU Institut Pere Mata havia convocat per primera vegada un Premi de dibuix en recerca en salut mental com una manera d’ajudar a difondre la importància de la recerca en aquest àmbit de la salut. En total s’hi van presentar 30 treballs, d’entre els quals el jurat format per l’artista Coia Ibáñez i la directora de la Galeria Anquin’s, Josepa Quinteiro, va escollir l’obra presentada per l’estudiant de l’IES de Torredembarra Lucía Bares González. El premi està dotat amb 200 euros.
 
El jurat va valorar tots els treballs tenint en compte la qualitat artística, la temàtica del dibuix així com la viabilitat per a transformar-lo en infografia per a cartells i altres utilitats de difusió d’activitats de recerca de la institució.

 @GrupPereMata a Twitter

Agenda
VEURE MÉS ACTES