Empreses del Grup Pere Mata
Institut
Pere Mata

Les persones amb esquizofrènia tenen alteracions en el metabolisme energètic i en l’ADN mitocondrial

 
Dos estudis del grup de recerca de l’Hospital Universitari (HU) Institut Pere Mata aporten evidència que les persones amb esquizofrènia pateixen alteracions en el metabolisme energètic i l’ADN mitocondrial que afecten altres òrgans del cos a més del cervell, ja que amb freqüència presenten fatiga, diabetis, convulsions o estrenyiment.
 
Un primer estudi demostra la presència d’aquestes característiques clíniques associades a les malalties mitocondrials en pacients amb esquizofrènia. Aquests resultats fan pensar que poden tenir alteracions en els mitocondris, que són els orgànuls encarregats de generar l'energia necessària per a què cada teixit del nostre cos pugui dur a terme les seves funcions.
 
Per altra banda, el segon estudi demostra l’alteració en pacients amb esquizofrènia del metabolisme energètic relacionat amb els mitocondris, així com alteracions a nivell genètic en l'ADN mitocondrial, una molècula petita d’ADN però crucial per al mitocondri.
 
Aquests estudis s'han publicat a les revistes especialitzades Acta Neuropsychiatrica i Schizophrenia Research, i s’engloben dins la línia de recerca sobre ADN mitocondrial i salut mental que des de fa anys està investigant l’equip de la Dra. Lourdes Martorell amb el Gerard Muntané, l’Alba Valiente i la Yolanda Alonso, investigadors de l’HU Institut Pere Mata i de l'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV), professors de la URV, i membres del Centro de Investigación Biomédica en Red de Salud Mental (Cibersam).
 
Articles de referència:
 
High frequency of clinical conditions commonly associated with mitochondrial disorders in schizophrenia
Alonso Y, Valiente-Pallejà A, Verge B, Vilella E, Martorell L
Acta Neuropsychiatr. 2020 Apr 24:1-16. doi: 10.1017/neu.2020.16.
 
Increased blood lactate levels during exercise and mitochondrial DNA alterations converge on mitochondrial dysfunction in schizophrenia.
Valiente-Pallejà A, Torrell H, Alonso Y, Vilella E, Muntané G, Martorell L
Schizophr Res. 2020 Apr 21. pii: S0920-9964(20)30181-X. doi: 10.1016/j.schres.2020.03.070
 


@GrupPereMata a Twitter

Agenda
VEURE MÉS ACTES