Empreses del Grup Pere Mata
Institut
Pere Mata

Villablanca publica a l'European Journal of Pain

Villablanca estudia per primer cop al món l’ús de la teràpia del mirall contra el dolor crònic per membre fantasma en una persona amb discapacitat intel·lectual


La revista científica European Journal of Pain ha publicat el primer estudi que s’ha fet al món sobre l’ús de la teràpia del mirall en una persona amb discapacitat intel·lectual que patia dolor crònic per membre fantasma. El treball ha anat a càrrec d’investigadors de la Unitat d'Investigació en Discapacitat Intel·lectual i Trastorns del Desenvolupament (UNIVIDD) de Villablanca, del Grup Pere Mata, que han conclòs que aquest tipus d’intervenció disminueix el dolor crònic per membre fantasma en un 48%.

L’estudi s’inicia arrel de les queixes de dolor continues  d’un usuari amb discapacitat intel·lectual  moderada, resident a Villablanca, després de l’amputació d’una extremitat. És freqüent que en casos d’amputació d’extremitats la persona pateixi dolor fantasma en l’extremitat amputada. En aquests casos, s’utilitza sovint l’anomenada Teràpia del Mirall.
 
Es tracta d’un tipus de teràpia física que consisteix en una caixa de miralls que proporciona un reflex del membre intacte, creant la il·lusió d’observar el membre inexistent. La caixa permet al pacient experimentar vives sensacions de moviment a l’extremitat fantasma quan realitza moviments simètrics davant del mirall.

Hi ha proves creixents que donen suport a l’ús de la Teràpia del Mirall  en el tractament d’individus amb dolor per membre fantasma, ja que ajuda a reduir la durada i la intensitat dels episodis de dolor. No obstant això, no hi havia cap estudi sobre els efectes de la Teràpia del Mirall  sobre el dolor en membre fantasma en individus amb discapacitat intel·lectual.

Els investigadors de Villablanca van aplicar la Teràpia del Mirall  al resident al llarg de 2 anys, amb interrupcions de diversos mesos entre les intervencions, i mesurant la intensitat del dolor mitjançant l’escala revisada del Termòmetre del Dolor d’Iowa (IPT-R, en les seves sigles en anglès). El resultat ha estat que l’aplicació d’aquesta teràpia ha aconseguit disminuir en un 48% el dolor que patia la resident. En el treball, a més, l’equip de recerca suggereix que la Teràpia del Mirall esdevingui una intervenció a llarg termini en el tractament de les persones amb dolor crònic per membre fantasma, ja que el dolor tendeix a tornar lentament amb el pas del temps.

L'estudi, amb el títol "Mirror therapy for phantom limb pain in moderate intellectual disability", està signat pel investigador de la UNIVIDD, de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV-CERCA) i del CIBERSAM Rafael Martínez; per Annabel Folch investigadora de la UNIVIDD i de l’IISPV-CERCA, per Daniel Gallo, psicòleg i terapèuta de Villablanca Social, que ha dissenyat e implementat la intervenció clínica con la teràpia del mirall, per Jordi Miró professor de la Universitat Rovira i Virgili, director de la Càtedra de Dolor Infantil URV-Fundació Grünenthal y director del grup d’investigació en dolor ALGOS, i pel doctor Luis Salvador-Carulla, investigador de la Universitat Nacional d’Austràlia. La revista European Journal of Pain que ha publicat el treball té un factor d’impacte 3.931.

Folch A, Gallo D, Miró J, Salvador-Carulla L, Martínez-Leal R. Mirror therapy for phantom limb pain in moderate intellectual disability. A case report. Eur J Pain. 2021 Aug 31. doi: 10.1002/ejp.1859. Epub ahead of print. PMID: 34464481.
 


@GrupPereMata a Twitter

Agenda
VEURE MÉS ACTES