Empreses del Grup Pere Mata
Institut
Pere Mata

L’estrès i la psicosi comporten alteracions epigenètiques


El grup de recerca liderat per la Dra Elisabet Vilella,  investigadora principal del CIBERSAM en el Hospital Universitari Institut Pere Mata, publica aquesta setmana a la revista Epigenomics un treball important que relaciona la situació d’estrès en la que es troben sovint les persones amb un diagnòstic de psicosi i les alteracions epigenètiques concretament en el gen DDR1.
 
El gen DDR1 té una forta expressió en cervell en les cèl·lules que produeixen la mielina o substància blanca que és la responsable de permetre que els senyals elèctrics entre les neurones circulin a gran velocitat. Si el gen DDR1 està molt metilat es produeix poca proteïna, i contràriament si està menys metilat augmenta la quantitat de proteïna produïda. El que han observat els autors del treball es que els pacients amb diagnòstic de psicosi tenen nivells més alts de metilació al gen DDR1 que les persones sanes. L’estudi s’ha fet obtenint ADN de sang i de cervell i els resultats són similars, la qual cosa obre la possibilitat que es pugui mirar els nivells de metilació de DDR1 en sang com una manera indirecta del que passa al cervell.
 
Beatriz Garcia-Ruiz, estudiant de doctorat del grup, destaca que aquest tipus de resultats animen a pensar que en el futur aquesta informació d’alteracions epigenètiques es podrà utilizar per poder fer una atenció mèdica més personalitzada.  


@GrupPereMata a Twitter

Agenda
VEURE MÉS ACTES