Empreses del Grup Pere Mata
Institut
Pere Mata

La genètica, l’alimentació, el big data i la intel·ligència artificial per estudiar la salut mental.

 
L’Hospital Universitari Institut Pere Mata inicia 5 nous projectes de recerca
 
Com la genètica i l’alimentació afecten les persones que pateixen una malaltia mental i com millorar els diagnòstics i les previsions d’evolució de la malaltia mental utilitzant el big data, tècniques de computació, intel·ligència artificial i neuroimatge són les principals claus dels 5 nous projectes de recerca que inicien els investigadors del grup de recerca Genètica i Ambient en Psiquiatria de l’Hospital Universitari (HU) Institut Pere Mata, de l’Institut d’investigació Sanitària Pere Virgili i de la Universitat Rovira i Virgili.
 
En 3 dels cinc projectes el màxim responsable és un investigador o investigadora de l’HU Institut Pere Mata. Concretament:
 
el biòleg Gerard Muntané i la psiquiatra Vanessa Sánchez lideren el primer projecte, que vol valorar si la genètica té un paper rellevant en l’increment de pes que es dóna sovint en persones amb diagnòstic d’esquizofrènia. Els resultats d’aquest projecte permetran que en el futur es pugui predir quins pacients tenen risc d’augmentar de pes i així poder planificar amb ells/es el millor tractament farmacològic i les pautes d’estil de vida per a què l’augment de pes no es doni.
l’experta en el paper dels mitocondris en salut mental, Lourdes Martorell, lidera el segon projecte de recerca. Consisteix en avaluar l’efecte de la suplementació nutracèutica (vitamines i cofactors que aporten beneficis per a la salut), i de la pràctica d’exercici en la funció dels mitocondris en persones amb diagnòstic d’esquizofrènia i d’autisme. Si la hipòtesi del projecte es compleix s’haurien d’observar millores en la qualitat de vida dels participants.
 
la biòloga i cap de l’àrea de Recerca de l’HU Institut Pere Mata, Elisabet Vilella, lidera el tercer projecte. L’objectiu és desenvolupar una eina de suport per al diagnòstic psiquiàtric basada en dades clíniques, genètiques i de neuroimatge, i utilitzant mètodes de computació anomenats màquines d’aprenentatge (Machine learning).
 
Aquests 3 projectes sumen 303.710€ finançats pel Ministeri d’Indústria i es desenvoluparan fins al 2024.
 
En els altres dos projectes, investigadors/res de l’HU Institut Pere Mata són part de l’equip de treball. El primer d’aquests projectes participen 12 centres de la xarxa estatal CIBERSAM. L’estudi SchizOMICS té un pressupost 1,2 milions d’euros i se centra en persones que presenten un primer episodi psicòtic. L’objectiu és identificar predictors d’evolució a nivell de resposta clínica i de possibles conseqüències negatives en la salut física. Per a aconseguir-ho s'aplicaran tècniques bioinformàtiques d'anàlisi de dades massives ('big data') mitjançant intel·ligència artificial.
 
En el cinquè estudi participen 12 hospitals, entre els quals es troba l’HU Institut Pere Mata. L’objectiu del treball és avaluar l'efectivitat del programa “Entrenament Metacognitiu Familiar (MCTf)” en línia, en mares amb psicosi i els seus fills/es adolescents. Aquest programa serveix per a millorar la relació familiar i les relacions socials, l'autopercepció d'estigma, identificar bé els símptomes de la psicosi i millorar el coneixement de la malaltia per part dels fills/es.


@GrupPereMata a Twitter

Agenda
VEURE MÉS ACTES