Empreses del Grup Pere Mata
Institut
Pere Mata

La Residència Relat de Pere Mata Social recorda "la revolta dels burots"

El passat mes vam fer una sortida molt especial i diferent. Tot va començar perquè vam llegir un article del Regió. Era un reportatge sobre el centenari d’una commemoració històrica que culminava amb una ruta guiada sobre la rebel•lió del 1917.

Un fet desconegut per a molta gent però que a partir d’aquest moment ens vam documentar i vam treballar-ho a les sessions de Bibliotemàtica. Fins a saber com un poble com Artés en un entorn de principi del segle passat amb uns 800 habitants aproximadament, 700 dels quals eren treballadors de la fàbrica de “Can Berenguer”, es van organitzar per dir prou!!! I van fer la “revolta dels burots.

Va ser apassionant repassar la història per veure com un poble es va revoltar contra els industrials i l’Ajuntament, ja que aquest volia fer pagar un nou impost; i això va ser l’espurna que va moure tot un poble: les botigues van tancar, els treballadors no van anar a la fàbrica i la gent que es cuidava de cobrar els imposts vam escapar-se tot corrent...

Aleshores la vida social i econòmica del poble va canviar. Van obrir una fàbrica amb forma de cooperativa i, es va trencar el monopoli establert.

La història s’ha popularitzat i l’alcalde d’Artés, d’una manera molt didàctica es va oferir a fer la ruta. Vam ser més de 20 residents acompanyats per professionals i i voluntaris. Vam acabar la visita amb un bon vermut a “L’espai Artium” i tothom en va restar satisfet.

Una vegada més vam barrejar la cultura amb el “bon saber” de fer un vermut com els d’abans, que tots deien que hem de recuperar. Ho tindrem en compte!
 


@GrupPereMata a Twitter

Agenda
VEURE MÉS ACTES