Empreses del Grup Pere Mata
Institut
Pere Mata

Celebració de la Residència Relat d’Avinyó, de Pere Mata Social, de l’Any Pompeu Fabra 2018

 
A la Residència i Centre de Dia per gent gran Relat d’Avinyó, de Pere Mata Social, al taller de Bibliotemàtica hem parlat i donat a conèixer la figura de Pompeu Fabra, una personalitat clau en la 033història de Catalunya i del català, de qui enguany es commemora el 150è aniversari del seu naixement. Ha passat a la història com l’home que va ordenar la llengua catalana i que la va dotar d’una normativa moderna, una feina cabdal i ingent que segurament no hauria estat possible sense una gran disciplina mental, una metodologia i uns hàbits adquirits de la matemàtica dels estudis d’enginyeria industrial.
 
En contra del que es pugui pensar, Pompeu Fabra no era un filòleg, sinó un autodidacte que s’havia titulat a la Universitat de Barccelona com a enginyer industrial en l’especialitat de química.
 
Nosaltres vam escollir les “10 paraules més boniques del català” que aniran al Jardí de les Llengües. Les vam treballar i buscar al diccionari i em vam fer difusió per tot el Centre. Una vegada es van recollir els resultats, la paraula guanyadora va ser “la ginesta”.
 
Quan vam treballar “l’any Espriu” a l’any 2013 ho vam comunicar a la Conselleria de Cultura de la Generalitat i ens van honorar amb la visita de l’aleshores Directora de l’Institut de les Lletres Catalanes, Sra Laura Borràs. En aquesta ocasió hem fet el mateix, només que actualment la Consellera és la mateixa Honorable Sra. Laura Borràs.  Per tant, de ben segur que delegui en alguna altre persona i ens expliqui com un enginyer va poder ordenar i fer un diccionari de la nostra llengua. I, com les matemàtiques poden influir en les lletres i el llenguatge? Preguntes que tenen resposta i estem amatents a escoltar-les.
 
Cal afegir que hem plantat ginesta al nostre jardí en honor de l’esdeveniment.


@GrupPereMata a Twitter

Agenda
VEURE MÉS ACTES