Empreses del Grup Pere Mata
Institut
Pere Mata

El suïcidi, entre l'estigma i el tabú

 
RTV El Vendrell va entrevistar el passat 18 de febrer de 2019 a Juan Carlos Jiménez Sanz, psiquiatre coordinador del Centre de Salut Mental d'Adults (CSMA) d'El Vendrell, de l'Hospital Universitari Institut Pere Mata.
 
Les morts per suïcidi dupliquen les que es donen per accident de trànsit, mentre que les temptatives autolítiques poden arribar als 100.000 casos anuals. Diàriament es produeixen 10 suïcidis en l'Estat espanyol.
 
La necessitat de tractar aquesta problemàtica xoca amb la de preservar la intimitat de les víctimes per evitar estigmatitzar-les, ja que parlar del suïcidi és encara un tema tabú.
 
En una situació d'estrés, qualsevol persona, tingui o no una malaltia mental, pot realizar una temptativa autolítica.
 
La prevalença augmenta en els casos d'esquizofrènia i trastorn límit de la personalitat.
 
Hauríem de diferenciar entre qui realitza la temptativa, majoritàriament dones de 40 anys amb personalitat ansiosa, i qui finalment es suïcida, que solen ser homes majors de 75 anys. En els dos casos augmenta si també es consum alcohol.
 
Moltes de les temptatives no tenen finalitat suïcida, sino que són de tipus evasiu.
 
El seguiment es fa de forma ambulatòria al CSMA si el pacient fa crítica i hi ha una bona contenció familiar, ja que el risc és menor; i sino, es fa un ingrés hospitalari.
 
Segons el protocol d'actuació en la prevenció del risc de suïcidi, s'activa un codi CRS desde l'Hospital Universitari Institut Pere Mata i es realitza una primera visita amb el psiquiatre abans dels 10 dies, mantenint un seguiment durant un any, com a mínim.
 


@GrupPereMata a Twitter

Agenda
VEURE MÉS ACTES