Empreses del Grup Pere Mata
Institut
Pere Mata

El Baix Penedès està per sobre de la mitjana catalana en atencions per trastorns mentals

El passat 16 de març Radio Televisió de El Vendrell va entrevistar als responsables dels dispositius del Centre de Salut Mental d'Adults (CSMA), del Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil (CSMIJ) i del Centre de Dia (CD).
 
El Baix Penedès està per sobre de la mitjana catalana en atencions per trastorns mentals. L’any passat els centres d’adults i infantil i juvenil de l'Hospital Universitàri Institut Pere Mata del Vendrell van atendre 2.600 pacients de la comarca. La situació de crisi econòmica que afecta especialment aquest territori i els desarrelaments per moviments migratoris són algunes de les causes d’aquest augment segons destaquen els professionals.
 
Juan Carlos Jiménez (psiquiatre coordinador CSMA)
 
El CSMA de El Vendrell atén al 2’8% del població, un 0’5% més que la mitjana de Catalunya. El motiu és la crisi econòmica que ha provocat moviments migratoris de la ciutat i extraradi de BCN a la comarca del Baix Penedès. Així ens trobem davant una població desarralada, sense familia extensa, poc integrada.
 
Un terç de l’atenció en salut mental va dirigida als Trastorns Mentals Severs, i els dos terços restants va dirigit a l’atenció dels trastorns de l’estat d’ànim o ansiosos.
 
Com a factors de risc tenim el consum de tòxics (amb la crisi s’ha vist disminuït el consum de cocaïna) i les estructures familiars desestructurades i sense xarxa extensa.
 
Jordi Peris ( psicòleg clínic Cap de l'Àrea Comunitària Infantil i Juvenil)
 
Al CSMIJ s’atenen quasi 700 menors cada any. La patologia més freqüent és el Trastorn per Dèficit d'Atenció i Hiperactivitat (TDAH) i a continuació els pacients inclosos per la Generalitat en el grup dels Trastorns Mentals Greus (on hi podem trobar per exemple els Trastorns de l'Espectre Autista).
 
Al  Baix Penedès ens trobem davant d'una població infantil especialment vulnerable, influenciada pel factor de risc que suposen les dificultats econòmiques que pateixen els seus cuidadors principals (pares i tutors legals).
 
En el mes de setembre, coincidint amb l'inici del curs escolar, es va posar en marxa un projecte pilot, l’Aula Integral de Suport. Aquest nou recurs, destinat a alumnes de primària que presenten importants dificultats en la regulació de les emocions i problemes greus de conducta, és fruit de la feina conjunta entre el Departament d’Ensenyament i el Departament de Salut.
 
Vanessa Punset ( psicòloga Centre de Dia)
 
El Centre de Dia ofereix atenció als pacients amb diagnòstic de Transtorn Mental Sever. Disposa de 40 places i l'any passat van ser atesos 62 pacients. L´objectiu de l´atenció és rehabilitar als pacients en seguiment a través de tallers i terapies grupals.
 
Podeu veure l'entrevista al seguent link: http://www.rtvelvendrell.cat/el-baix-penedes-esta-per-sobre-de-la-mitjana-catalana-en-atencions-per-trastorns-mentals/


@GrupPereMata a Twitter

Agenda
VEURE MÉS ACTES