Empreses del Grup Pere Mata
Institut
Pere Mata

Obre un Centre de Dia a Valls per millorar l’atenció a la salut mental

  • Aquest servei no existia a la comarca i obligava els usuaris a desplaçar-se a Tarragona
  • El centre oferta un total de 20 places
 
S’ha obert a Valls un Centre de Dia per a persones afectades per una malaltia mental que permetrà millorar l’atenció a la salut mental a l’Alt Camp i la Conca de Barberà, ja que el nou recurs permetrà que els usuaris no s’hagin de desplaçar a Tarragona, com fins ara, per gaudir d’aquest servei.
 
El Centre de Dia disposa de 20 places i la seva posada en marxa permetrà donar una atenció de més proximitat i de major accessibilitat a aquest recurs, ja que significa un increment de places en la regió sanitària de Tarragona.
 
Per conèixer de prop el nou servei i als professionals que el fan possible, aquest dimarts 4 d'abril, el delegat del Govern de la Generalitat, Òscar Peris, acompanyat de l'alcalde de Valls, Albert Batet, i del director general del Grup Pere Mata, Joan Amigó, han visitat el centre. També han estat presents altres regidors de l'Ajuntament de Valls i personal directiu de l'Hospital Universitari Institut Pere Mata, començant pel director mèdic, Francesc Arrufat, i representants de la Regió Sanitària del Camp de Tarragona.
 
El Centre està atès per un equip professional format per un psicòleg clínic, dos terapeutes ocupacionals, un treballador social i un administratiu. Es tracta d’un dispositiu amb una funció terapèutica, que té per objectiu la rehabilitació de la persona i la seva reinserció.
 
S’adreça a persones majors de 18 amb trastorn mental sever i s’integra en el circuit assistencial amb la resta de dispositius per afavorir la continuïtat assistencial de la persona afectada.
 
El treball en el  Centre de Dia es basa en un programa individualitzat i personalitzat de rehabilitació i d’inserció que contempla diverses àrees de  la persona com la relacional, la social, la pragmàtica i  la cognitiva. Aquest programa es treballa amb la persona afectada mitjançant diverses activitats relacionades amb hàbits quotidians, habilitats socials, etc.
 
El Centre de Dia també ofereix suport a les famílies de forma individual i grupal, i els seus professionals també realitzen tasques de recerca i de docència en l’àmbit de la salut mental.
 
El Centre de Dia de Valls està finançat pel CatSalut i gestionat per l’Hospital Universitari Institut Pere Mata, i forma part del desplegament del pacte territorial de l’Alt Camp i la Conca de Barberà de la cartera de serveis d’atenció comunitària i rehabilitació psicosocial per atendre a les persones amb malaltia mental.
 
Durant la visita, M. Carme López, presidenta de l'associació de familiars Porta Oberta, ha manifestat la seva alegria per la posada en marxa d'aquest centre llargament reivindicat.
 
En la mateixa línia, l'alcalde de Valls, Albert Batet, i el delegat del Govern, Òscar Peris, han expresat la seva satisfacció. Concretament Batet s'ha felicitat per la vinculació de l'Hospital Universitari Institut Pere Mata amb la ciutat de Valls per l'expertesa dels seus professionals i  per la importàcia de l'obertura del Centre de Dia per la ciutat i pel lideratge de Valls en el territori.
 
Per la seva banda, el representant de la Regió Sanitària, Xavier Ansa, ha valorat el compliment dels objectius del Pla de Salut amb aquest nou recurs pel que fa a equitat, l'accessibilitat i la qualitat per oferir el millor servei al ciutadà, que és al centre del sistema.
 
Com a recordat el delegat del Govern, hi ha una major sensibilitat del Departament de Salut respecte a la Salut Mental, com posa de manifest el fet que enguany s'ha incrementat el pressupost en un 15 per cent amb una aportació de 75  milions d'euros més que respecte a l'any anterior.
 
Precisament en relació a aquesta millor dotació econòmica, el director general de l'Hospital Universitari Institut Pere Mata, Joan Amigó, ha fet esment de treball intens i la bona col.laboració amb la Regió Sanitària per determinar quins recursos s'hauran de posar en marxa abans de l'any 2020, d'acord amb el Pla Estratègic de Salut, i en quina temporalitat per millorar la cartera de serveis  de salut mental al territori i donar una millor atenció a la ciutadania.
 
 


@GrupPereMata a Twitter

Agenda
VEURE MÉS ACTES