Empreses del Grup Pere Mata
Institut
Pere Mata

IV Jornada de bioètica

Reus debat sobre com conciliar la pràctica assistencial amb el respecte a la intimitat i confidencialitat en l’atenció de les persones amb un problema de salut mental o amb discapacitat intel·lectual

 
“Això no puc dir-t’ho” és el títol què el Comitè de Bioètica de l’Hospital Universitari (HU) Institut Pere Mata i Villablanca Serveis Assistencials han posat a la IV Jornada de Bioètica i que va tenir lloc el 19 de novembre. Amb aquesta frase es vol resumir l’especial rellevància i actualitat que te aquest tema tenint en compte el context actual en el que es desenvolupa la pràctica assistencial, el qual es cada vegada més complex, que es tracta d’informació molt sensible i que cal garantir la continuïtat en l’atenció. Quins son els dubtes amb què es troben les i els professionals de la salut i d’altres àmbits vinculats en l’atenció al projecte vital de les persones usuàries (serveis socials, ensenyament, entitats cíviques, etc),  quan se’ls requereix informació de salut d’una persona afectada per un problema de salut mental o una discapacitat intel·lectual?.
 
La jornada neix amb voluntat de generar reflexió sobre la mirada ètica que conflueix en la informació de salut, la seva gestió i la continuïtat assistencial. La reflexió ètica és una cosa del dia a dia. Es necessari un constant esforç per assolir la humanització de la nostra tasca. En aquest sentit és necessari parar-se i pensar.
 
La quarta edició de la Jornada de Bioètica té una perspectiva totalment pràctica, doncs la bioètica s’aprèn fonamentalment per modelatge, tots podem ser docents amb el nostre fer i a la vegada tots som alumnes.
 
En aquest sentit s’ha treballat mitjançat grups simultanis que han abordat  situacions clíniques reals de temes tan importants com les anotacions en les històries clíniques, les informacions de salut vinculades amb el menor madur, la gestió de la informació en els nous models de família, les informacions requerides per agents de l’autoritat, etc.
 
En la segona part de la jornada totes les qüestions sorgides en els grups de treball, s’han traslladat a una taula d’experts, encarregats d’aportar coneixement i llum sobre elles i si mes no de generar una reflexió deliberativa. Aquesta taula estava formada per Montserrat Esquerda, presidenta de la Comissió de Deontologia del Consell de Col·legis de Metges de Catalunya; Conchita Peña, degana del Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya; Salvador Mestre, advocat i membre de l’Espai de Reflexió Ètica del Servei d'Atenció a la Infància i l'Adolescència a Tarragona; Albert Torres, psiquiatre de Villablanca; Lídia Campas, psicòloga i responsable del Servei d'Orientació i Acollida d’Aprodisca.
 
La tasca de síntesi i exposició de  les conclusions de la jornada l’ha fet Sergio Ramos, doctor en filosofia i professor de Bioètica de la Universitat de Barcelona (Escola d'Infermeria) i de la Universitat de Vic.
 
La jornada, que s'ha desenvolupat a l'Antic Hospital de Reus, ha estat inaugurada per la presidenta del Comitè de Bioètica de l’HU Institut Pere Mata i Villablanca Serveis Assistencials, Cori Juanpere; també ha fet una benvinguda Montserrat Vilella, regidora de Benestar Social de l’Ajuntament de Reus i la cloenda a càrrec del gerent de la Regió Sanitària del Camp de Tarragona, Ramon Descarrega. La conferència inaugural, que ha estat protagonitzada per Josep Ramos, psiquiatre i vicepresident del Comitè de Bioètica de Serveis Socials de Catalunya i vocal del Comitè de Bioètica de Catalunya. En la seva exposició, Ramos ha parlat  del secret professional en el treball en xarxa, la confidencialitat i la comunicació interprofessional en salut mental i discapacitat intel·lectual, tot plegat des d'una mirada ètica.


@GrupPereMata a Twitter

Agenda
VEURE MÉS ACTES