Empreses del Grup Pere Mata
Institut
Pere Mata

Presentació del llibre Tosquelles. Curar les institucions de Joana Masó

 
El 7 de juny de 2021 a les 19.30 h a la Sala Emili Argilaga del Centre de Lectura de Reus es presenta el llibre Tosquelles. Curar les institucions. Aquesta presentació també es pot seguir en directe pel canal de Youtube del Centre de Lectura.
 
Hi intervindran en la presentació del llibre: Lluís M. Pérez, Carles Guerra, Antonio Labad, Joana Masó i Juanjo Garcia.
 
Francesc Tosquelles va ser un psiquiatre que va néixer a Reus, just davant del Centre de Lectura. Des de molt jove va col·laborar amb l’Hospital Universitari Institut Pere Mata. Es va convertir en deixeble d’Emili Mira.
 
Va ser un psiquiatre republicà exiliat a França al final de la Guerra Civil. Instal·lat a Sant-Alban fins als anys seixanta, va dur a terme una pràctica psiquiàtrica transformadora que va respondre a unes necessitats terapèutiques, culturals i polítiques.
 
En 1967 a través del Consell d’Administració de l’Hospital Universitari Institut Pere Mata, es va contractar al Dr. Tosquelles per iniciar el procés de canvi de la psiquiatria i fer un enfoc més comunitari de la Salut Mental. Com a conseqüència de l’acord amb la diputació de Tarragona, es va crear la sectorització psiquiàtrica que establia els primers dispensaris de salut mental en Tarragona, Reus i Tortosa i enfocava l’assistència amb els criteris de la psicoteràpia institucional. Posteriorment en 1984 es va ampliar la xarxa assistencial a Amposta, Móra d’Ebre, Vall i el Vendrell.
 
Francesc Tosquelles va revolucionar la psiquiatria.
 
A través d’una àmplia selecció de textos i de documents i fotografies de l’època, Joana Masó proposa un recorregut que permet donar vida a una memòria col·lectiva que va més enllà de la història de la psiquiatria i les seves institucions.
 
 


@GrupPereMata a Twitter

Agenda
VEURE MÉS ACTES