Empreses del Grup Pere Mata
Institut
Pere Mata

Espai Situa’t de Tarragona

L’Espai Situa’t de Tarragona ofereix acompanyament en salut mental per a tota la ciutadania i atén més de 300 persones durant el confinament

 
L’Espai Situa’t és un punt d’informació, orientació i acompanyament sobre qualsevol aspecte relacionat amb la salut mental tant per a persones amb un diagnòstic i/o els seus familiars o entorn, o persones sense diagnòstic, vinculat al moviment associatiu del territori i directament en contacte amb els professionals de la xarxa sanitària i els professionals de la Federació Salut Mental Catalunya.
 
En aquests moments en què la salut mental de la ciutadania està en joc, després dels mesos de pandèmia per la Covid-19, tal com ja ha alertat l’OMS, l’Espai Situa’t segueix obert i amplia la seva atenció també a les Terres de l’Ebre.
 
Com contactar amb l’Espai Situa’t de la província de Tarragona:
L’Espai Situa’t ofereix atenció presencial, per telèfon, per correu electrònic i, durant l’estat d’alarma sanitària, també per whatsapp i videotrucades.
Per a qualsevol consulta o demanda és imprescindible demanar cita prèvia:
 • Espai Situa’t Tarragona
 • Tel.: 605 977 355
 • a/e: tarragona@activatperlasalutmental.org
Les atencions presencials es realitzen en dos espais en dies alterns:
 
· Centre Cívic Part Alta, C/ Puig d’en Pallars s/n, 43003 Tarragona
· Centre d’Empreses, Av. de l’Imperi Romà 11, 43003 Tarragona
 
 • Espai Situa’t Terres de l’Ebre
 • Tel.: 656 354 695
 • a/e: terresdelebre@activatperlasalutmental.org
Les atencions presencials es realitzen en dos municipis en dies alterns:
 
· Tortosa: Pl. dels Dolors 1, 1er pis. 43500 Tortosa
· Amposta: Avda. Catalunya 103-109. 43870 Amposta
 
Les situacions de confinament, aïllament social, pèrdua de persones estimades, esdeveniments traumàtics i la crisi econòmica poden suposar un repte enorme des d’un punt de vista de benestar emocional, que cal afrontar.
 
Així mateix, les problemàtiques de salut mental generen sovint situacions d'aïllament i desvinculació de la comunitat, i una dificultat per restablir xarxes relacionals, de suport i de participació, tots ells elements molt rellevants en el procés de recuperació de les persones. La magnitud i complexitat de la salut mental, requereix per tant, d'accions que contribueixin a actuar en diversos àmbits.
 
Els Espais Situa’t de la província de Tarragona, que han reorientat la seva atenció durant el confinament i el post-confinament per seguir oferint el servei, han atès més de 300 persones per mitjans telemàtics, incloent-hi el whatsapp i les videotrucades. Tot i que durant les primeres setmanes de confinament va baixar el número de demandes, les consultes van augmentar i van incrementar a les habituals durant setmanes.
 
Des de l’inici de la pandèmia, les demandes d’atenció més freqüents han estat les relacionades amb el malestar emocional (angoixa, neguits, tristor…) i la necessitat de suport psicològic; i les consultes sobre situacions d’empitjorament del problema de salut mental, dubtes sobre la prescripció de sortides, dificultats o agreujaments de problemes conductuals, necessitat de suport i recursos durant el confinament, i situacions d’aïllament. A mesura que avançava el confinament i postconfinament, ha augmentat la freqüència de detecció d’empitjorament dels problemes de salut mental i la detecció de més situacions de risc de suïcidi, agreujament de problemes de conducta greus, consums de tòxics, situacions d’agressivitat (física, verbal, amenaces…), incompliment reiterat del confinament, i persones que viuen soles amb pocs recursos personals. També s’han detectat algunes altres necessitats vinculades més a les dificultats de convivència, peticions d’ingrés hospitalari, mancances en la cobertura de les necessitats bàsiques, etc.
 
L’Espai Situat també ofereix assessorament per poder reportar dificultats en l'atenció, dificultats en la realització de gestions o situacions de vulneracions de drets relacionades amb la salut mental.
 
L’Espai Situa’t es caracteritza per:
 • Situar la persona al centre.
 • Respectar les decisions presses.
 • Implicació de la família i/o entorn.
 • Informació centralitzada amb un mateix professional.
 • Perspectiva ciutadana.
 • Temps per escolta.
 • Contacte directe, sense filtres.
 • Especialitzat en trastorn mental sever.
 • Complementa i es coordina amb serveis existents.
 • Informació sobre: serveis, xarxa associativa, recursos sociosanitaris, prestacions, Grups d’Ajuda Mútua, suport a domicili, lleure, habitatge, àmbit laboral, entre d’altres.
 • Complementat per un servei d’assessorament legal (Justament).
 • Reforç al professional de referència.
 • Acompanyament i seguiment de processos.
 • Informació i vincle a serveis comunitaris.
 • Reorientació a vinculació a la xarxa sociosanitària de salut mental.
 • Informació i oferiment de mesures de protecció.
 • Assessorament a professionals.
L’origen del projecte
 
L’Espai Situa’t s’ofereix en el marc de l’Activa’t per la salut mental, un projecte que pretén que persones amb problemes de salut mental o malestar emocional i els seus familiars esdevinguin agents de salut actius en el seu propi procés de recuperació, i millorar així la seva qualitat de vida.
 
El projecte Activa’t per la salut mental, que es va iniciar al 2015 com un pilot, es basa en l’acompanyament comunitari, l’empoderament de la persona, i la perspectiva del model recuperació i els drets humans. El projecte va ser promogut per la Generalitat de Catalunya i la Federació Salut Mental Catalunya, conjuntament amb la Federació Veus (Entitats Catalanes de Salut Mental en 1a Persona), i s’emmarca en el Pla Integral d’Atenció a les persones amb trastorn mental i addiccions. Trobareu més informació sobre el projecte a activatperlasalutmental.org
 
T'angoixa la situació que s'està vivint?
 
Convius amb algú amb un problema de salut mental i t'està sent difícil l'acompanyament aquests dies?
 
Des de l'Espai Situa't podem oferir suport, resoldre dubtes, buscar recursos, registrar mancances del sistema... Ens preocupen especialment les persones soles, amb major dificultats tecnològiques i amb major vulnerabilitat.
 
Contacta amb l’Espai Situa’t de Tarragona:
Contacta amb l’Espai Situa’t de Terres de l’Ebre:


@GrupPereMata a Twitter

Agenda
VEURE MÉS ACTES