Empreses del Grup Pere Mata
Institut
Pere Mata

Servei de Rehabilitació comunitària El Vendrell. Programa: Activa’t durant la COVID-19

 
Com a conseqüència a l’aparició de la covid-19 amb la situació d’estat d’alarma i la mesura presa de confinament, tots i totes hem hagut de prendre mesures i adaptar la nostra pràctica professional per poder seguir acompanyant i intervenint en els projectes de vida dels nostres usuaris i usuàries. Ara més que mai necessiten de la nostra presència ja que aquesta situació és molt complexa i delicada per a tots i en algunes persones amb diferents patologies de salut mental ha augmentat i empitjorat els seus símptomes.
 
Des dels diferents equips dels Serveis de Rehabilitació Comunitària (SRC) han anat apareixent diferents iniciatives que hem anat compartint i que cada SRC les ha adaptat a la seva situació específica.
 
Des del SRC El Vendrell, de l’Hospital Universitari Institut Pere Mata, vam realitzar una adaptació del “Programa d’activitats rehabilitadores” per poder donar continuïtat al treball realitzat fins el moment, posant en marxa el Programa Activa’t On-line durant el període de confinament, a més de les trucades telefòniques de seguiment.
 
Des del passat 17 de març 2020, es van iniciar, per diferents vies on-line, grups de WhatsApp, correu electrònic i Skype, proposant diariament activitats relacionades amb el programa general de rehabilitació i material específic sobre la situació de confinament actual.
 
El principal objectiu que ens vam plantejar va ser, donar suport emocional i ocupacional a les persones usuàries, perquè puguin gestionar la nova situació i adaptar les seves rutines diàries amb un cert equilibri ocupacional, amb indicacions i materials per mantenir uns mínims d’activació en les diferents activitats de la vida diària, potenciant la identificació d’activitats significatives que puguin realitzar en el domicili i donar suport i eines psicològiques per gestionar l’augment d’emocions negatives i diferents complicacions que van apareixent.
 
El segon objectiu, no menys important, que ens vam plantejar va ser el fomentar l’accés a la relació grupal i que puguin sentir-se acompanyats, intercanviant experiències entre ells, estan connectats a través de les xarxes socials que a hores d’ara, tots estem fent servir per poder portar el millor possible aquesta situació.
 
Com sempre no tothom té accés a internet, ordinador, mòbil amb dades, o els seus coneixements informàtics són escassos i no poden participar, per la qual cosa els seguiments telefònics individuals estan sent un recurs imprescindible pel seguiment del procés adaptatiu dels usuaris i usuàries.
 
Aquesta situació ha fet que alguns d’ells tornin a aguditzar la seva simptomatologia degut al context i han requerit d’una atenció molt intensa que s’ha reflectit en seguiments telefònics de SRC diaris i en més visites d’urgències al Centre de Salut Mental d’Adults, pel que creiem que quan es pugui tornar a fer una atenció personalitzada al centre, seguint la normativa de seguretat vigent, això es reduirà.


@GrupPereMata a Twitter

Agenda
VEURE MÉS ACTES