Empreses del Grup Pere Mata
Institut
Pere Mata

Rehabilitació, Comunicació i Seguiment Virtual

Programes del Servei de Rehabilitació Comunitària de Valls davant el confinament

 
En aquests moments tan difícils per l’aparició del COVID-19 al món, els nostres serveis de l’Hospital Universitari Institut Pere Mata han hagut d’adaptar-se a la nova situació. És per això que ens agradaria compartir amb tots vosaltres com ho hem fet al Servei de Rehabilitació Comunitària de Valls. La primera pregunta que ens vam fer, igual que tothom, va ser: Com podem treballar amb les nostres persones usuàries sense que estiguin presents al centre? El més important era arribar a tots ells i elles.
 
Vam començar amb trucades diàries per tal de fer el seguiment de com estaven, recollint els correus electrònics de cadascun i ajudant a crear-los als que no en tenien. Tot seguit els enviaven activitats per correu electrònic individual, prioritzant interessos personals i activitats ocupacionals significatives. Posteriorment, l’activitat es va tornar a adaptar de forma que cada dia s’envia material de diferents àrees de rehabilitació: rehabilitació cognitiva, esport, receptes de cuina, curtmetratges, pautes de relaxació i maneig de l’ansietat, etc.
 
Des del Servei de Rehabilitació de Valls, vam organitzar un grup a través d’una aplicació de telèfon mòbil amb l’ajuda d’un usuari del centre per tal de facilitar la comunicació grupal entre tots nosaltres, més enfocat al maneig /ocupació del temps d’oci. Més endavant vam poder iniciar videotrucades, i això ens va facilitar i potenciar molt més el vincle que tenim amb les persones, i poder veure’ls a casa seva, amb el seu entorn, amb les seves famílies.
 
Tot seguit, vam començar a utilitzar la videotrucada per iniciar tallers d’esport individualitzats i a poc a poc hem adaptat l’activitat amb dos usuaris. Al mateix temps vam iniciar tallers de cuina, aquests es fan amb una trucada grupal de 4 persones. Inicialment es va proposar l’activitat a les persones usuàries però els familiars s’oferien a participar de forma espontània i proposaven les activitats per realitzar amb el grup. Ara tenim 4 grups diferents de cuina de forma que participen 12 persones usuàries i les seves famílies .
 
També està en funcionament el taller de relaxació i maneig de l’ansietat amb videotrucada, posant en pràctica diferents recursos de forma individualitzada.
 
Dins del que representa aquesta situació i amb les dificultats que ens hem trobat i ens trobem, està resultant una experiència molt bonica i enriquidora en molts de sentits. Creiem que la participació i implicació de les persones usuàries i de tots nosaltres ens ha facilitat el fet de poder treballar amb ells i elles i les seves famílies de forma activa, divertida ajudant/facilitant l’estructuració d’una rutina ocupacional més satisfactòria. Continuem adaptant el dia a dia, iniciant activitats i sempre intentant millorar les nostres intervencions de forma continuada, tenint en compte les necessitats presents i les que puguin sorgir.
 
Amb aquest escrit volem agrair a tots els nostres usuaris i usuàries i a les seves famílies la forma en la qual s’han adaptat a nosaltres i a la nova situació d’una forma tan admirable i participativa!!!!
 
 


@GrupPereMata a Twitter

Agenda
VEURE MÉS ACTES