Empreses del Grup Pere Mata
Institut
Pere Mata

“L’ESTIU AL CARRER”: la proposta del Servei de Rehabilitació Comunitària de Reus

 
Durant el període d’estiu, al Servei de Rehabilitació Comunitària de Reus que gestiona l'Hospital Universitari Institut Pere Mata, s’ha realitzat de manera pilot, un nou format per les activitats grups d’integració a la comunitat, emmarcades dins el del Programa d’Intervenció Comunitària. La metodologia s’ha centrat en realitzar, prèviament, una enquesta entre les persones usuàries del Servei de Rehabilitació Comunitària, amb l’objectiu d’identificar possibles interessos en els recursos de l’entorn pròxim. Amb freqüència setmanal, s’han anat oferint diferents propostes lúdiques i culturals, que satisferen les diferents inquietuds individuals. Un altre punt clau ha estat promoure l’apoderament de les persones, sent ells mateixos qui han decidit les activitats a les que volien participar.
 
Algunes de les sortides que s’han realitzat visites guiades al Pavelló dels Distingits de l'Hospital Universitari Institut Pere Mata i al Refugi antiaeri de la Patacada. S’han realitzat sortides pròpies d’estiu, com anar a la platja i a la piscina. S’ha anat a jugar a la petanca i la bolera, al Parc Samà, etc. També s’ha ofert una caminada a la Boca de la Mina, activitat proposada pels Centres Cívics de Reus en el seu programa d’activitats d’estiu. Una altra novetat, ha estat, la possibilitat que se’ns va oferir de poder utilitzar espais propis de recursos comunitaris, com va ser el cas de la utilització de la sala d’informàtica del Centre Cívic Llevant per aprendre a fer gestions per Internet.
 
L’objectiu d’aquesta activitat ha estat donar a conèixer i promoure l’ús, entre els usuaris del Servei, de les diferents opcions comunitàries que ofereix la ciutat, tant lúdiques com culturals. S’han intentat explorar noves àrees d’interès, que, sovint queden en un segon pla degut a l’afectació que comporta la pròpia patologia. Per altra banda, amb la participació comunitària, també es pretén donar visibilitat a aquest col·lectiu, treballant l’estigma que sovint apareix en la societat.
 
La valoració ha estat molt positiva per part de les persones que han participat, degut a l’ampli ventall d’ofertes diferents que incloïen la gran majoria d’àrees d’interès. Així doncs, s’ha posat de manifest que la motivació i el fet de centrar-se en els interessos personals, ha estat la clau de l’èxit d’aquest nou format. Per a poder realitzat aquest tipus d’intervenció, tant específica, ha estat necessari tot un treball previ d’exploració i gestió per part de l’equip professional. Durant aquests procés s’han realitzar sinèrgies amb recursos comunitaris de Reus que es podran fer servir en futures ocasions.
 
Vist el gran èxit del grup, i l’impacte que ha tingut en els usuaris, i les usuàries i en l’augment d’implicació en el seu propi projecte terapèutic, s’ha valorat de donar-li continuïtat, amb la mateixa metodologia, durant el Programa d’activitats d’hivern.
 
 
 
 
 


@GrupPereMata a Twitter

Agenda
VEURE MÉS ACTES