Empreses del Grup Pere Mata
Institut
Pere Mata

Projecte artístic "Abans el llenguatge"

 
Des d’Amposta a Buenos Aires, amb escala a Veneçuela i passant per Barcelona...
 
El Servei de Rehabilitació Comunitària d’Amposta, juntament amb l’Hospital de Dia, ambdòs de la Fundació Pere Mata Terres de l'Ebre, estem immersos en el projecte artístic “ABANS EL LLENGUATGE / ANTES DEL LENGUAJE”, creat i articulat per l’artista Nora Ancarola.
 
Juntament amb ella hi col·laboren també la Camila Barcellone, la Diana Rangel, la Celeste Reyna i la cooperativa La Caníbal.
 
El treball que s’està portant a terme dintre l’àmbit deslocalitzat del projecte  “Puc entrar la meva veu aquí?”, posa en relació la Fundació Pere Mata Terres de l’Ebre, l’Escola d’Art d’Amposta i el Centre d’Art Lo Pati a través d’un entramat de creació, integració i intercanvi textual/sonor. La metodologia es desenvolupa a partir de trobades presencials, sempre que la situació ho permet i també virtuals, dintre els espais participatius.
 
Actualment ja hem passat per una primera fase de treball més familiaritzadora, que implicava la creació a través de presentacions personalitzades. Una segona fase amb recorreguts pels diferents espais d’on partim i la construcció de grups creatius. Situats en el que denominaríem una tercera etapa, el nostre grup de treball està realitzant una tasca de coneixença i investigació sobre les diferents artistes/recursos implicats en l’exposició. A través de les diferents publicacions i mitjançant entrevistes per videoconferència, coneixem el seu tarannà professional i interpretem el perquè de les seves obres. Els participants ens preparem les diferents sessions a través de la recerca de fonts virtuals i emprant conceptes bàsics propis de les Habilitats Socials o les Activitats de la Vida Diària.
 
La setmana passada va estar amb nosaltres des de Barcelona l’Amanda Cuesta, membre de La Caníbal, explicant-nos l’origen, els objectius i els projectes que porten a terme des de la cooperativa. Aquest dilluns ens hem “traslladat” des de l’Escola d’Art d’Amposta a Buenos Aires, per a conèixer a l’artista Camila Barcellone, que ens ha sorprès amb l’estudi de la persona d’Eva Duarte, com defensora de drets fonamentals i creadora de principis democràtics inexistents a l’Argentina del moment. Ens ha explicat entre altres coses, que part de les seves obres es conceben entorn els drets socials i el feminisme. La setmana vinent “anirem” cap a Veneçuela, on ens rebrà la també artista Diana Rangel, el treball de la qual pretén donar rellevància a la vulnerabilitat del llenguatge partint de la pròpia experiència personal, a la condició femenina en l’art i a les veus que no s’escolten o se silencien per diferents motius opressors. Al setembre, quasi a les portes de l’exposició, ens entrevistarem amb la Nora Ancarola, artista visual, professora d’art i creadora del projecte que ens inclou.
 
Una figura clau per a la connexió entre el projecte general i l’àmbit deslocalitzat on es plasmarà la nostra aportació, està sent la Celeste Reyna, psicòloga i psicoanalista experta en treball psicosocial, que ens acompanya i ens dóna suport en el procés constructiu.
 
Esmentar que s’han afegit als grups com a espectadores convidades i interessades en el projecte, la Lucía Serra i la Fabiana Rosarolla de Ràdio Nikosia, amb les que compartim objectius professionals i personals.
 
Les aportacions en tots els nivells han estat i són experiències enriquidores, plenes de contrastos, de punts de vista diferents, de diàleg i de participació activa. Abstractes en algun moment, però meticulosament estudiades i organitzades perquè el seu granet de sorra contribueixi en el nostre desenvolupament personal.


@GrupPereMata a Twitter

Agenda
VEURE MÉS ACTES