Empreses del Grup Pere Mata
Institut
Pere Mata

L’Hospital Universitari Institut Pere Mata realitza un projecte de Voluntariat a Perú

Tres residents de psiquiatria de l’Hospital Universitari Institut Pere Mata, Ainhoa Leunda, Núria Monferrer i Irene Renovell van realitzar un projecte de voluntariat de salut mental durant dues setmanes a l’Hospital de Santa Rosa de Puerto Maldonado (Perú). Durant la seva estada han valorat a 231 persones afectades per una malaltia mental.
 
Els principals diagnòstics van ser de trastorns neuròtics, secundaris a situacions estressants i somatomorfs en un 26,1 per cent dels casos; trastorn de l’humor (afectius) es va diagnosticar en un 19,12 per cent dels usuaris, i un 12,7 per cent dels pacients pateixen problemes d’esquizofrènia, trastorn esquizotípic i trastorns d’idees delirants. Per tant, els diagnòstics més prevalents han estat els trastorns neuròtics, afectius i esquizofrènia.
 
No van haver gaires usuaris amb problemes de consum de tòxics (sols 21 persones els consumeixen). Gran prevalença d’antecendents de maltractament. Un 10% (violència de gènere, abús sexual infantil, maltractament infantil físic...).
 
Durant l’estada de les voluntàries, es van valorar nombrosos casos d’esquizofrènia crònica en què no s’havien medicat de manera contínua als usuaris. A Europa, existeix la creença que s’abusa de la medicació, però a Puerto Maldonado s’ha pogut constatar el deteriorament en els usuaris amb trastorn mental greu sense accés a medicació ni altres recursos de suport.
 
Aquest projecte de cooperació s’ha realitzat conjuntament amb el Dr. Chicata, metge peruà especialista en psiquiatria i cirurgia general, qui arran de la visita de les tres voluntàries es desplaça cada 15 dies per fer el seguiment dels usuaris de l’Hospital Santa Rosa. Aquesta és una iniciativa de l’Associació de Metges Peruans de Barcelona (AMEPEBA), davant la precària situació de la salut mental a la regió, on l’atenció psiquiàtrica més propera es troba a la capital del país, a Cuzco, situada a 456 km de Puerto Maldonado. La majoria dels usuaris visitats no tenien història clínica. Els diagnòstics van ser similars als d’Europa. Una part destacada dels usuaris tenien antecedents de trauma (abús, maltractament...) .
 
Puerto Maldonado té una població d’aproximadament 75.000 habitants, on hi ha una alta tassa de pobresa. Hi ha una prevalença de maltractament infantil i de violència de gènere. Hi ha una assegurança social de salut al Perú (ESSALUD) a la qual poden accedir els treballadors de l’Estat. L’Hospital de Santa Rosa és un hospital de pagament.
 
Durant els dies previs a l’arribada de les voluntàries a Puerto Maldonado, es va realitzar una campanya molt potent per tal d’informar que s’atendria de manera gratuïta als usuaris de salut mental. Les visites es duien a terme sense cita prèvia, i s’atenien al voltant de vint persones diàries, en sessions de 40 minuts. 
 
Durant la seva estada, les voluntàries van organitzar xerrades informatives per a familiars i usuaris, en què es parlava de les malalties de salut mental de manera general. En aquestes sessions es va poder constatar el desconeixement en quant a salut mental en la majoria de la població i la necessitat de realitzar treball d’informació.  D'altra banda els usuaris mostraven molt d'interés per saber més sobre malaties mentals en les seves preguntes. Tot plegat, deixa entreveure la necessitat de continuar fent projectes de psicoeducació a aquesta població.
 
Les residents comenten que hi ha un desconeixement sobre la salut mental “habían muchos pacientes confundidos. Vimos todo lo que iba de cabeza a arriba”. Van atendre usuaris de neurologia, otorrinolaringologia...
 
Els usuaris que assistien a les visites venien des de localitats situades a 3 o 4 hores de Puerto Maldonado, fet que mostra la poca assistència sanitària en salut mental d’aquesta zona.
 
Els usuaris assistien voluntàriament i es mostraven receptius en tot moment, van quedar molt satisfets i esperen el retorn de les voluntàries del Pere Mata.
 
Arran de l’estada de les voluntàries, l’Hospital de Santa Rosa de Puerto Maldonado compta amb quatre llits de psiquiatria. El Dr. Chicata continuarà atenent als usuaris d’Arekipa i de Puerto Maldonado, i es tenen previsions d’ampliar la plantilla d’ençà l’arribada de les voluntàries de l’Hospital Universitari Institut Pere Mata. També es vol repetir aquest voluntariat l’any vinent, no només amb psiquiatres, sinó també amb la participació de psicòlegs i altres especialistes per poder realitzar sessions grupals i ampliar les intervencions. 


@GrupPereMata a Twitter

Agenda
VEURE MÉS ACTES