Empreses del Grup Pere Mata
Institut
Pere Mata

L’Institut Pere Mata celebra la Marató amb una jornada festiva i reivindicativa

 
Els jardins del Pavelló dels Distingits han acollit aquest diumenge, 19 de desembre, una jornada festiva i reivindicativa en favor de la salut mental, organitzada per l’Hospital Universitari Institut Pere Mata.
 
A partir de les 11 del matí i fins al migdia, unes 200 persones, d’acord amb l’aforament COVID permès,  han participat de les diverses activitats previstes, com l’actuació dels Gegants del Pere Mata i dels gegantons de Reus (el Vitxet, la Vitxeta i els Moros). També ha actuat el grup de gòspel Sintònics i els Xiquets de Reus han fet un pilar.
 
La presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó; el regidor de Cultura i Educació de l’Ajuntament de Reus, Daniel Recasens, i el president del Consell d'Administració de l’Institut Pere Mata, Joan Amigó, han assistit a l’acte i han fet uns breus parlaments reivindicatius.
 
Així, Joan Amigó ha constatat el gran canvi que hi ha hagut en l’àmbit de la salut mental en 50 anys, quan s’ha passat de tenir 1 únic dispositiu al Camp de Tarragona (l’Institut Pere Mata va arribar a tenir 1.500 pacients ingressats) a més de 30 recursos de salut mental en la comunitat.  No obstant això, Amigó ha reclamat al necessitat d’abocar recursos en favor de la inserció de les persones afectades per un problema de salut mental a nivell de feina, d’habitatge i d’integració social.
 
Per última, Amigó, ha donat també un missatge d’esperança: “Estem en el bon camí”, ha dit, “reconeixem que hi ha un problema, en tenim consciència, i ara hem de posar en marxa mesures per solucionar-ho”. En aquest sentit, ha fet referència a la reunió recent amb el president de la Generalitat de diversos referents de salut mental, entre els quals també hi havia el Pere Mata, i ha recordat l’aportació de 80 milions d’euros del Govern per la salut mental. “Però s’hi hauran de continuar posant recursos”, ha explicat, i per això cal “la màxima pressió per part de tothom”.
 
Per la seva banda, el regidor de Cultura i Educació de l’Ajuntament de Reus, Daniel Recasens, ha apel·lat a fer visibles les malalties mentals i a normalitzar-les. En la mateixa línia, la presidenta de la Diputació de Tarragona ha incidit en la importància de treballar contra l’estigma i en el compromís del govern català per establir un Pacte Nacional per la Salut Mental.
 
Noemí Llauradó ha ressaltat l’expertesa de l’Institut Pere Mata “que fa més de 125 anys que treballa per la salut mental i per això té reconeixements com la Creu de Sant Jordi o la Medalla de la Ciutat de Reus. La resta de la ciutadania ens hem adonat tard de la importància de la salut mental però val la pena que hi hagi un abans i un després i que hi treballem en favor de la salut mental”. Llauradó també ha agraït les actuacions del Peret Ganxets, dels Gegants de Reus, dels del Pere Mata, dels Xiquets de Reus i del grup de gòspel per contribuir a l’activitat festiva i reivindicativa.
 
Per últim, s’han sortejats uns bosses d’obsequis de Reus Promoció entre els assistents i uns exemplars del llibre “Institut Pere Mata. Una porta a la ciència”, de Mònika Escuer. A més, durant tot el matí s’han pogut adquirir productes elaborats per persones usuàries dels diferents recursos de salut mental com punts de llibre, dibuixos, elements decoratius de Nadal, plantes, sabons artesans o bosses de roba.
 
 
 
 
 


@GrupPereMata a Twitter

Agenda
VEURE MÉS ACTES