Empreses del Grup Pere Mata
Institut
Pere Mata

III Jornada de Bioètica

Grup Pere Mata elabora un protocol per atendre la sexualitat i les relacions afectives de les persones amb discapacitat intel·lectual o malaltia mental

 
La sexualitat i les relacions afectives són un element clau per a la salut física i mental de totes les persones, contribuint a l'augment de l'autoestima, evitant l'aïllament social i emocional i en definitiva millorant la seva qualitat de vida.
 
Els drets sexuals i afectius son drets humans universals i un aspecte a protegir amb especial èmfasi en els grups socials vulnerables, com poden ser les persones amb discapacitat intel·lectual o un problema de salut mental.
 
Amb aquest objectiu el Comitè de Bioètica de l'Hospital Universitari (HU) Institut Pere Mata i Villablanca Serveis Assistencials ha impulsat el Projecte d'atenció a la sexualitat i l'afectivitat que s'està desenvolupant en els diferents dispositius del Grup Pere Mata.
 
L'objectiu d'aquest projecte és l'abordatge de la sexualitat i les relacions afectives de les persones amb discapacitat intel·lectual o amb problemes de salut mental, des del respecte, amb una  mirada ètica,  garantint els seus drets,detectant possibles situacions d'abús, fent acompanyament tant a usuaris, famílies/tutors com  als professionals del sector. El projecte planteja  intervencions des de diferents perspectives: l'educació sexual, accions formatives i psicoeducatives als professionals, als usuaris i, les família/tutors, aspectes legals i ètics, iniciatives de recerca, grups d'assessorament, etc.
 
Aquest dimarts 20 de novembre, en el decurs de les III Jornades de Bioètica, s'ha donat a conèixer aquest projecte. Andreu López, psicòleg de Villablanca, ha estat l'encarregat de presentar-lo.
 
Les jornades, que s’han centrat monogràficament en aquesta qüestió, portaven per títol “I per què jo no? Sexeafectivitat, una qüestió de drets”, i han estat inaugurades per Cori Juanpere , presidenta del Comitè de Bioètica de l’HU Institut Pere Mata i Villablanca. El programa ha comptat amb la participació d'usuaris, familiars i professionals de reconegut prestigi com Begoña Roman, presidenta del Comitè d'Ètica de Serveis Socials de Catalunya, que ha fet la conferència inaugural conjuntament amb Laia Alemany, presidenta de l'Associació Siara i experta en abusos sexuals i discapacitat.
 
Posteriorment Sílvia Ventura, magistrada experta en internaments psiquiàtrics i incapacitats i vicepresidenta del Comitè d'Ètica del Congrés Català de Salut Mental, en una intervenció que tenia com a títol de “Sexeafectivitat, una qüestió de drets” ha abordat el context legal en el marc d'aquest tema.
 
 A continuació usuaris, familiars i professionals de diversos àmbits han participat en una taula rodona amb el títol “Parlem sense embuts”, moderada per Juan García, periodista i resident de psicologia clínica de l'Hospital Universitari Institut Pere Mata.
 
En la recta final de la jornada s'ha debatut, a partir d’una situació real, les estratègies d'intervenció des de la perspectiva dels usuaris, les inquietuds en l'abordatge per part dels professionals i el posicionament de dissens de la família , tot plegat dinamitzat per Marcel Cano, professor d'Ètica de la Universitat de Barcelona i de Bioètica a la Universitat de Vic.
 
La jornada, que s'ha celebrat a l'Aula Magna de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la URV a Reus, ha comptat amb la presència del gerent de la Regió Sanitària del Camp de Tarragona, Ramon Descarrega, per a fer la cloenda.
 


@GrupPereMata a Twitter

Agenda
VEURE MÉS ACTES