Empreses del Grup Pere Mata
Institut
Pere Mata

Segons investigadors de l’Institut Pere Mata, falten estudis de genoma complert del delírium

 
Investigadors de l’Hospital Universitari (HU) Institut Pere Mata, en col·laboració amb investigadors d’Irlanda i Colòmbia, han fet una revisió sistemàtica dels articles publicats sobre la genètica del delirium, i han determinat que falten estudis de genoma complert d’aquesta patologia que ajudin a prevenir-ne l’aparició.
 
Segons el treball publicat en la revista especialitzada European Archives of Psychiatry and Clinical Neuroscience, la qualitat dels estudis revisats no era sempre bona i la forma de definir el delírium era molt variable i moltes vegades poc adequada. L’article menciona l’únic estudi de genoma complert que va trobar una associació suggestiva amb dos gens d’RNA no codificant.
 
Aquest fet porta els investigadors de l’HU Institut Pere Mata a determinar que la realització de futurs estudis de genoma complert, amb una millor definició del delírium, de la seva comorbiditat amb demència i de les relacions amb altres factors biològics permetran millorar el coneixement sobre aquesta patologia, i arribar a saber quines persones tenen més risc de patir-la i així prevenir la seva aparició.
 
En els estudis que han revisat, els investigadors també han trobat que el gen més estudiat en relació al delírium és l’anomenat APOE, associat ja amb la malaltia d’Alzheimer, però amb resultats molt dispars i amb el qual el meta-anàlisi dels estudis no va trobar associació.
 
Dels altres gens estudiats, els autors de la revisió destaquen una possible relació amb el delirium dels gens que codifiquen pel receptor de la dopamina, dels receptors dels glucocorticoides, pel receptor de la melatonina (molècula que controla el son) i l’ADN mitocondrial. Segons els investigadors, aquesta varietat reflecteix la complexitat de la fisiopatologia del delírium.
 
Aquest estudi ha estat coordinat per investigadors de l’Hospital Universitari Institut Pere Mata, del CIBER de Salut Mental (CIBERSAM) i de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV-CERCA).
 
Què és el delírium
El delírium és una alteració comú en l’estat de consciència associat amb malalties mèdiques, que empitjora el pronòstic dels pacients. És molt freqüent en persones d’edat avançada que ingressen a l’hospital per patologies greus, i es manifesta com un quadre de confusió. Encara no es coneixen totalment els factors que predisposen ni les vies fisiopatològiques que porten a patir-lo.
 
Referència bibliogràfica
Sepulveda E, Adamis D, Franco JG, Meagher D, Aranda S, Vilella E. The complex interaction of genetics and delirium: a systematic review and meta-analysis. Eur Arch Psychiatry Clin Neurosci. 2021 Mar 29. doi: 10.1007/s00406-021-01255-x. Epub ahead of print. PMID: 33779822. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33779822/


@GrupPereMata a Twitter

Agenda
VEURE MÉS ACTES