Empreses del Grup Pere Mata
Institut
Pere Mata

La Taula de Salut Mental reclama més implicació de les administracions per lluitar contra l’estigma

En la seva reunió anual aquest 4 d’octubre de 2019, la Taula de Salut Mental reclama a les administracions, i especialment, al departament de Salut, més implicació i més recursos per poder desenvolupar la seva tasca de lluita contra l’estigma i de millora de la qualitat de vida de les persones amb problemes de salut mental.
 
En nom de la Coordinadora de Salut Mental, i de les entitats que formen part de la Taula, el tresorer de l’entitat i president de l’Associació Aurora, Joan Escarré, ha explicat que la Taula de Salut Mental té manca de recursos econòmics i humans per tirar endavant les diferents activitats impulsades pels grups de treball. En aquest sentit ha reclamat al Departament de Salut, com a ens impulsor de les taules, una aportació econòmica en la mateixa proporció que també contribueix econòmicament en el manteniment d’altres taules sectorials del món sanitari.
 
Escarré també considera que és important que els professionals puguin implicar-se en les tasques que desenvolupen els diferents grups de treball i ha exposat la necessitat d’incentivar que més persones amb problemes de salut mental assumeixin el repte d’explicar en primera persona la seva experiència, com una manera de donar visibilitat a la salut mental, normalitzar-la i lluitar contra l’estigma.
 
Per a la Coordinadora de Salut Mental, per als professionals i per a la major part de les entitats que formen la Taula, aconseguir aquestes reclamacions és imprescindible perquè avanci la feina i les activitats que des de fa 6 anys organitza la Taula al Camp de Tarragona.
 
De fet, en la reunió anual que la Taula ha celebrat a la Cambra de Comerç de Tarragona s’han exposat aquestes reclamacions com a reptes de futur, i s’han explicat les activitats que vol desenvolupar en els propers 12 mesos, per iniciativa dels diferents grups de treball.
 
En aquest sentit, s’ha informat d’activitats formatives que es desenvoluparan adreçades específicament al cos de la Guàrdia Urbana de Reus i Tarragona; una altra adreçada a professionals que treballen en l’àmbit de la salut que no són sanitaris de Reus i Tarragona, o activitats relacionades amb la reparació de pales de pàdel, entre d’altres. Altres accions s’emmarquen en l'àmbit de la sensibilització als adolescents o dels serveis socials.
 
La reunió de la Taula ha comptat també amb la participació de Xabier Ansa, responsable de la Unitat de Planificació de la Regió Sanitària del Camp de Tarragona i del doctor Francesc X. Arrufat, gerent de l'Hospital Universitari Institut Pere Mata, que ha fet la cloenda de l'acte, mentre l'Ajuntament de Tarragona ha excusat la seva assistència.
 
La Taula de Salut Mental del Camp de Tarragona es va constituir l’11 d’octubre de 2013, com un espai d'intercanvi d'informació, reflexió, coordinació i recerca per trobar solucions a les problemàtiques en matèria de salut mental a cada territori, i facilitar l'accés als recursos i serveis existents a través de polítiques i accions de proximitat.
 
Les principals entitats motores són la Coordinadora de Salut Mental, que aplega diverses entitats sense ànim de lucre relacionades amb la salut mental, i l’Hospital Universitari Institut Pere Mata. A més d’aquestes, la Taula està constituïda per més de 20 institucions i entitats de diferents àmbits:
 
- els serveis territorials a Tarragona dels departaments Salut,Treball, Afers Socials i Famílies, i Ensenyament de la Generalitat de Catalunya
- els ajuntaments de Falset, Reus, Tarragona, Montblanc, Valls i el Vendrell
- els consells comarcals del Priorat, Baix Camp, Tarragonès, la Conca de Barberà, l'Alt Camp i Baix Penedès
- el Servei de Drogodependències del CAS de Reus i del CAS de Tarragona
- els serveis d'assistència primària de l'EBA Alcover, de l'EBA Muralles, del Grup Salut de Reus i de la Xarxa Santa Tecla
- l'Institut Català de la Salut (ICS)
- la Fundació Pere Mata


@GrupPereMata a Twitter

Agenda
VEURE MÉS ACTES