Empreses del Grup Pere Mata
Institut
Pere Mata

La Fundació Pere Mata crea un itinerari interpretatiu al Delta de l'Ebre

La Diputació de Tarragona i la Fundació Privada Pere Mata van signar el 21 de maig un acord per crear un itinerari interpretatiu a l’espai natural dels Ullals de Baltasar, al Delta de l'Ebre. El projecte facilitarà l’accés a persones amb mobilitat reduïda com avis, nens, persones invidents, etc.

Un total de 5 persones amb trastorn mental sever seran les encarregades d’efectuar les tasques de compactació i anivellament, per assolir la millora del sòl; de manteniment del recorregut lliure de vegetació herbàcia, i d’instal•lació de passarel•les de fusta, ponts i tanques de protecció. El grup estarà comandat per un monitor amb titulació de Tècnic de Recursos Naturals i paisatgístics, que es troba en situació d’atur, i un tècnic en explotacions agrícoles intensives i jardineria

El conveni el van signar el president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet; el president de l’Organisme Autònom Desenvolupament Local (AODL) de la Diputació, Joan Josep Malràs i la presidenta de la Fundació Pere Mata, Glòria Salvador. A l’acte realitzat a la Diputació hi van assistir també els diputats Josep Maria Cruset, Josep Lluís Cusidó, Misericòrdia Dosaiguas i Álvaro Gisbert, i el director d’Àrea de Negoci de “la Caixa” a Tarragona, Enric Dalmau.

L’OADL de la Diputació de Tarragona aportarà a la Fundació Privada Pere Mata un total de 100.000 euros. A més, el projecte preveu actuacions de conservació de l’espai, al Parc Natural del Delta de l’Ebre, i s’emmarca en el conveni de col•laboració signat entre l’Obra Social “la Caixa” i la Diputació de Tarragona pels anys 2009-2010 amb dos objectius principals: la inserció laboral de col•lectius en risc d’exclusió social i la millora i manteniment dels espais naturals de la demarcació.

Durant l’acte de signatura del conveni el president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, el president de l’OADL, Joan Josep Malràs i el director d’Àrea de Negoci de “la Caixa” a Tarragona, Enric Dalmau, han posat de manifest la importància d’aquest projecte, tant per la singularitat i la bellesa de l’espai natural on es desenvolupa com pels valors socials i mediambientals que porta implícits.

La parcel•lació dels Ullals per l’acció de l’home al llarg dels anys va provocar la degradació de l’indret. Amb l’objectiu de recuperar aquest espai de gran importància biològica i paisatgística i donar-li un ús públic, l’any 2009 es va duu a terme el projecte Neteja i condicionament dels Ullals de Baltasar, que també va realitzar la Fundació Pere Mata en el marc del conveni de col•laboració entre l’Obra Social “la Caixa” i la Diputació de Tarragona.

Després de les actuacions de neteja i condicionament que es van efectuar als Ullals l’any passat, aquests aqüífers només eren visitables en una petita porció. El projecte de restauració i naturalització que ara s’hi durà a terme permetrà condicionar un recorregut per donar a conèixer aquest espai als visitants i a la població local. La seva singularitat, totalment diferent a la resta del Delta, complementarà l’oferta d’ús públic del Parc Natural del Delta de l’Ebre, afegint-hi un atractiu més.

Situats al terme municipal d’Amposta, catalogats dins les Zones Humides de Catalunya, i reconeguts internacionalment com a zona d’especial protecció per a les aus, els Ullals de Baltasar són punts d’aigua dolça, únics en tota la zona del Delta de l’Ebre. De forma circular, amb un diàmetre entre 5 i 50 metres i una fondària de 2 a 7 metres, flueixen des de la zona dels Ports de Beseit, la Serra del Montsià i la Serra del Cardó en direcció al mar.


@GrupPereMata a Twitter

Agenda
VEURE MÉS ACTES