Empreses del Grup Pere Mata
Institut
Pere Mata

El Grup Pere Mata parla sobre inserció laboral i Justícia a les III Jornades sobre Salut Mental

El Grup Pere Mata ha participat en les III Jornades sobre Salut Mental que van tenir lloc al World Trade Center de Barcelona l'11 i 12 de febrer. La representació del Grup va anar a càrrec d’Enric Cardús, gerent de la Fundació Pere Mata, i la Dra. Pilar Casaus, directora mèdica de la Xarxa Comunitària.
 
Cardús va intervenir  l'11 de febrer a les 12.30 h en la segona taula rodona de la jornada que tractava sobre Salut Mental i Treball, i exposà els punts febles i les amenaces que dificulten la inserció laboral de les persones amb trastorn mental server perquè poden presentar una menor capacitat laboral i d’aprenentatge, dificultats en les habilitats socials derivades de la malaltia, entre altres. A més, el gerent de la Fundació també va explicar les necessitats de millora dels serveis d’inserció laboral que funcionen actualment com el poc valor afegit de les tasques de manipulat que es realitzen als centres especials de treball, per exemple.

No obstant això, la Fundació Pere Mata ha constatat que les persones amb trastorn mental sever que s’han inserit laboralment han reduït en un 53,8 per cent les recaigudes amb ingrés hospitalari. A més els dies d’ingrés s’han reduït del27 dies a 4 i l’absentisme a les visites psiquiàtriques han disminuit en un 43 per cent.

Per la seva banda, la directora mèdica de la Xarxa Comunitària de l’Institut Pere Mata, Pilar Casaus, va intervenir en les III Jornades el divendres 12 de febrer, en la taula rodona sobre Salut Mental i Justícia que va tenir lloc a partir de les 10.30 hores. En la seva ponència sobre “Mesures penals alternatives a la comunitat” , Casaus conclou que per millorar les mesures de seguretat en règim ambulatori caldria avançar en una adequada i completa valoració psiquiàtrica de la persona des de l’inici del procés penal.

Casaus va constatar que també cal millorar el suport i l’assessorament als jutges per part dels experts i que cal promoure les intervencions terapèutiques des de la proximitat de la persona per facilitar la màxima vinculació amb els serveis de salut mental.

La directora mèdica de l’Institut Pere Mata també va incidir en la seva ponència en la necessitat d’atendre també aspectes no sanitaris, com ara les econòmiques, de treball, i de xarxa social.

Les III Jornades de salut mental estaven organitzades per la Fundació Unió i Forum Social, i s'hi van aplegar les principals entitats de l’àmbit de la salut mental a Catalunya.


@GrupPereMata a Twitter

Agenda
VEURE MÉS ACTES