Empreses del Grup Pere Mata
Institut
Pere Mata

Estudiant de Psicologia de la Universitat Diego Portales de Xile realitza el Pràcticum a Villablanca

 
Per tercer any consecutiu, Villablanca Serveis Assistencials en col·laboració amb la Universitat Diego Portales de Xile, acull una estudiant del Grau de Psicologia per a la realització del seu Practicum.

Des d'agost de 2015 fins gener de 2016, l'estudiant Mariela Jana Aguilera realitza pràctiques en el Servei de Salut Mental Especialitzat per Discapacitat Intel·lectual (SESM-DI), en la Unitat Hospitalària Especialitzada per Discapacitat Intel·lectual (UHE-DI) i a la residència Bellissens de Villablanca Social.

L'objectiu d'aquest recorregut és que pugui conèixer en la seva integritat els serveis especialitzats d'atenció a la salut mental de persones amb Discapacitat Intel·lectual i el treball que es realitza amb la població atesa.

A continuació transcrivim una petita entrevista realitzada a Mariela.

-Mariela, què et va motivar a iniciar aquesta experiència?
-La meva motivació va ser doble. D'una banda, a Xile sentim admiració pel Sistema de Salut Públic que està establert a Espanya. El Servei d'Atenció Pública de Xile en moltes ocasions ho pren com a model. D'altra banda, els estudiants que van estar de pràctiques en anys anteriors van compartir la seva vivència amb la resta d'alumnes i ens van explicar que per a ells va ser una experiència molt positiva.

-Quines eren les teves expectatives de cara a realitzar les pràctiques amb nosaltres?
-Sincerament, venia disposada a veure una cosa totalment diferent, a sorprendre'm i sobretot a aprendre molt i a créixer com a persona.

- I s'han complert aquests desitjos?
Completament. Les pràctiques han estat molt enriquidores tant en l'àmbit professional com personal. El sistema de formació de Villablanca Serveis Assistencials és molt ampli, incloent la rotació pels serveis, sessions clíniques i la formació obligatòria que es dóna a tot el personal.

-Pots donar-nos alguns exemples concrets de les coses que t'han sorprès i què has après?
-Una de les coses que més m'han sorprès té a veure amb les relacions que s'estableixen entre treballadors i usuaris. A Xile, les relacions estan molt més jerarquitzades, el professional té un paper i el pacient un altre. Aquí es treballa més des d'una relació humana, atenent a l'usuari com a persona. Una altra cosa que m'ha sorprès és el nivell de treball en equip, s'aprèn a valorar l'aportació d'altres professionals.

-Creus que podràs aplicar algunes d'aquestes experiències quan exerceixis a Xile?
-Segur que sí. M'agradaria motivar els meus companys perquè tinguin una pràctica diferent donant-li més importància a la relació amb els pacients i valor al treball en equip. Hem de relacionar-nos més amb els usuaris dels serveis i no discriminar a les persones amb discapacitat intel·lectual. Hauríem de deixar de veure els usuaris únicament com a malalts i tenir una visió més personal. En el camp dels trastorns mentals en persones amb discapacitat intel·lectual m'emporto el convenciment que cal fer el doble diagnòstic i no veure només la discapacitat. Aquestes persones necessiten d'atenció especialitzada que els pugui oferir l'ajuda que necessiten.

El conveni amb la Universitat Diego Portales de Santiago continua actiu i es preveu que en propers cursos es pugui acollir un nombre més gran d'alumnes.


@GrupPereMata a Twitter

Agenda
VEURE MÉS ACTES