Empresas del Grup Pere Mata
Institut
Pere Mata

Centre d’Atenció Intermèdia Monterols, medalla de Bronze de la Xarxa Catalana d’Hospitals sense fum

  • Compta amb programes específics per a usuaris i per a professionals que volen deixar de fumar, i amb programes preventius i de foment de la salut
 
Segons els criteris de qualitat de la Global Network for Tobacco Free Health Care Services (GNTH), el Centre d’Atenció Intermèdia (CAI) Monterols de l’Hospital Universitari Institut Pere Mata, està guardonat amb la medalla de Bronze de la Xarxa catalana d’hospitals sense fum. Aquest reconeixement premia la tasca que es fa des de l’hospital per promoure polítiques actives de control del tabaquisme i de promoció d’hàbits de vida saludable davant el consum del tabac entre pacients i familiars.
 
Entre les iniciatives i serveis que ofereix el centre, i que han merescut aquest guardó, cal destacar la realització de cursos, la difusió de fulletons informatius i la realització de sessions d’assessorament personalitzades a les persones que volen deixar de fumar. A més, l’hospital ofereix pegats de nicotina de forma gratuïta a les persones que els necessiten per ajudar-les en el procés d’abandonament del tabac. Aquesta assistència s’estén també al personal de l’hospital, amb programes de formació específics per als professionals que desitgin deixar l’hàbit tabàquic.
 
Fa anys que el CAI Monterols de l’Hospital Universitari Institut Pere Mata estan compromesos amb la promoció d’ambients lliures de fum, entenent els riscos associats al tabaquisme tant per a la salut individual com col·lectiva. En aquest sentit cal tenir en compte la especial vulnerabilitat de les persones amb problemes de salut mental, que es veuen més afectades per addicions com el tabaquisme.
 
En aquest sentit, diversos estudis assenyalen prevalences de tabaquisme molt elevades en persones amb problemes de salut mental, que s’incrementen a mesura que augmenta la gravetat del trastorn, de manera que arriben al 80% en els pacients amb trastorns mentals greus hospitalitzats. A més, l’esperança de vida en aquest col·lectiu és fins a 20 anys menor que la població general, principalment a causa de malalties causades o agreujades pel tabac.
 
Tabac i salut mental
 
Per altra banda, tradicionalment el tabaquisme entre persones amb problemes de salut mental ha estat un tema descuidat i considerat com un mal menor. Per aquest motiu, i en línia amb la Xarxa catalana d’hospitals sense fum, el CAI Monterols dona suport a la normalització en la intervenció sobre el consum de tabac en usuaris dels serveis de salut mental per tal que: els plans terapèutics incloguin intervencions sobre el consum de tabac de tots els pacients que fumin i siguin un indicatiu de qualitat assistencial
  • els pacients disposin de protocols de tractament efectius i incentivar la formació dels professionals per a la intervenció en el consum de tabac
  • assegurar la protecció de pacients i professionals envers l’exposició al fum ambiental del tabac en els espais on és permès fumar
  • vetllar per evitar la visibilitat de professionals fumant a les portes dels centres sanitaris, com a treballadors amb un rol exemplar, i així mateix, oferir-los ajuda per deixar de fumar.
Per tot això, el servei de prevenció de l’Hospital Universitari Institut Pere Mata està en constant formació per proporcionar la millor informació i suport possible a aquells professionals que busquen deixar de fumar. Aquest compromís s’alinea amb la missió de la institució de promoure la salut i el benestar a la comunitat.


@GrupPereMata a Twitter

Agenda
VER MÁS ACTOS