Empresas del Grup Pere Mata
Institut
Pere Mata

APANICU 1.0, un sistema intel·ligent que monitoritza el dolor dels nounats ingressats en les UCI

Adrian Lara, company i enginyer del Departament d’Informàtica de l’Hospital Universitari Institut Pere Mata,  ha estat un dels desenvolupadors del Projecte APANICU 1.0, un sistema intel·ligent que monitoritza el dolor dels nounats ingressats en les UCI, guanyador dels VII Premis ESTEVE.
 
Implantat en l’equip de monitoratge de constants vitals, APANICU 1.0 avalua de forma automàtica i en temps real el dolor en el nounat amb escales validades i registra les alarmes per millorar l’atenció d’uns pacients extremadament vulnerables. El sistema identifica fins a 12 graus de dolor, mesura els paràmetres de control habituals en la UCI (freqüència cardíaca, tensió arterial, freqüència respiratòria i saturació d’oxigen) i els creua amb els registres d’un micròfon i d’una càmera que atorguen un valor determinat al moviment de la cara i de les extremitats del nounat. A això, s’hi suma un registre del volum, intensitat i freqüència del plor.
 
Segons els autors del projecte, la prova pilot d’APANICU 1.0 ha permès integrar les escales del dolor en el prototip per a la valoració automàtica i l’aparició de la xifra en el monitor de constants vitals. A més, la connectivitat entre el prototip i el software de la UCIN no va interferir en el monitoratge dels nounats ni el treball dels professionals, demostrant la seva viabilitat.
 
Els nounats ingressats en les UCIN estan exposats a múltiples procediments dolorosos i, a més, perceben el dolor amb més intensitat degut a que el seu cervell i sistema nerviós encara s’estan desenvolupant. La mesura del dolor en aquests pacients segueix essent una assignatura pendent per diverses raons: és difícil diferenciar-lo de la incomoditat, la gana o la necessitat de companyia, més del 60% dels professionals de les UCIN no fa servir cap de les 40 escales del dolor existents en nounats i entre el 30% i el 44% no aplica mesures analgèsiques.
 
Aquest ha estat un projecte fruit de la col·laboració dels Departaments d’Enginyeria Informàtica i Infermeria de la URV .


@GrupPereMata a Twitter

Agenda
VER MÁS ACTOS