Empresas del Grup Pere Mata
Institut
Pere Mata

061 Salut Respon, per atendre els casos de risc elevat de suïcidi

S'activa la taula de salut mental per atendre els casos de risc elevat de suïcidi amb professionals sanitaris especialistes al 061 Salut Respon
  • El nou servei, que s’adreça a persones amb conducta suïcida, familiars i persones properes, activarà els recursos assistencials necessaris de Salut, fins i tot la consulta presencial de salut mental.
  • El 061 Salut Respon s’integra, des d’ara, en el Pla de prevenció del suïcidi de Catalunya 2021-2021 (PLAPRESC) amb especialistes de psiquiatria, psicologia i infermeria en salut mental de 10 hospitals catalans.
El Departament de Salut ha posat en marxa la central de coordinació de salut mental del 061 Salut Respon, el nou equip sanitari d’assistència i atenció telefònica especialitzada i resolutiva del Pla de prevenció del suïcidi a Catalunya, aprovat a finals de 2021. El nou servei del 061 funciona des d’aquest dilluns 20 de juny amb un equip format per especialistes en salut mental –d’infermeria, de psicologia i de psiquiatria– i ja ofereix atenció les 24 hores els 365 dies de l’any a persones amb conducta o ideació suïcida, però també als familiars o persones properes.
 
El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, en la presentació d’aquesta taula de salut mental ha posat en valor que “actualment la ciutadania ja identifica el 061 com a telèfon sanitari i aprofitem l’experiència per articular una taula de salut mental del 061, integrada per professionals d’infermeria, psicòlegs i un psiquiatre de la xarxa assistencial”.
 
Argimon també ha insistit en el fet que “quan hi ha una temptativa de suïcidi no és un fracàs del sistema sanitari. Perquè millorar la salut mental no significa disposar de més psicòlegs i més psiquiatres, sinó que és un element que apel·la a la responsabilitat de tot el conjunt de la societat. Implica accions transversals".
 
Per la seva banda, Diego Palao, coordinador del Pla de prevenció del suïcidi de Catalunya 2021-2025 (PLAPRESC) i director de Salut Mental de l’Hospital Universitari Parc Taulí, ha dit sobre aquest nou servei del 061 Salut Respon: “És el primer telèfon professional a l’atenció i prevenció del suïcidi a l’Estat i dels pocs que hi ha a Europa. La salut mental i els problemes de suïcidi no han d’estar estigmatitzats i per això volem que les persones amb conducta suïcida trobin suport en el sistema sanitari”.
 
La nova taula de salut mental del 061 -que s’inscriu dins del Pla de prevenció del suïcidi a Catalunya 2021-2025 (PLAPRESC), un pla que considera l’actuació preventiva del suïcidi una prioritat de salut pública- , és una de les accions que constata la voluntat del Departament de Salut de reduir la conducta suïcida (ideació, temptativa i mort per suïcidi) i les seves conseqüències a Catalunya, a través d’un sistema integrat i eficient de prevenció, intervenció i seguiment. I és que, a Catalunya, en els últims set anys, 22.849 persones han realitzat un total de 27.700 episodis de conducta suïcida, entre juny del 2014 fins al 31 de desembre de 2021, segons les dades del Codi Risc Suïcidi (CRS). Les dades dels darrers tres anys indiquen que el 2019 es va activar 4.500 vegades el CRS; el 2020,4.300; i el 2021, la xifra va incrementar fins a les 6.520 activacions de codi risc suïcidi. Aquest dispositiu de detecció ha fet possible vincular als serveis de salut mental un 80% de persones adultes que ha fet un intent de suïcidi i un 90% dels infants i joves amb CRS per lesions autoinflingides o ideació suïcida.
 
Ara, l’activació de la taula professional de salut mental des del 061 fa possible l’activació del CRS directament, i reforçarà l’actuació en xarxa dels dispositius assistencials. Així ho ha constatat la cap del 061 Salut Respon del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), Núria Torres: “des del 061 volem posar la taula en marxa perquè és un telèfon accessible per a tothom; perquè proporciona equitat territorial, ja que qualsevol persona pot contactar amb nosaltres; i per la importància que suposa de connexió del pacient amb el sistema”.
 
En la constitució d’aquesta taula de salut mental, que ofereix el seu servei des d’instal·lacions del SEM, hi participen professionals especialistes en psiquiatria de 10 centres hospitalaris experts en l’atenció a la salut mental.
 
Segons l’Organització Mundials de la Salut (OMS), cada any prop de 703.000 persones es treuen la vida al món, i moltes més intenten fer-ho. A Catalunya el PLAPRESC planteja reduir, per al 2030, la taxa de temptatives i mort per suïcidi en més d’un 15% i reduir-ne l’estigma social.
 
Màxima avaluació del risc i mesures immediates amb una trucada
 
Quan algú truca al 061 Salut Respon i manifesta la seva intenció d’autòlisi o suïcidi, els operadors gestionen el cas des del SEM amb els protocols de demanda de conducta suïcida per identificar el risc vital i facilitar la intervenció més adient amb la nova unitat especialitzada en conducta suïcida.
 
Amb l’atenció a través del 061 Salut Respon, la persona està identificada en tot moment i el professional de la taula de salut mental valora i decideix quina atenció necessita: si aplica el codi risc suïcidi o si cal derivar la persona a urgències, posant en prealerta a urgències de l’hospital, per accelerar la intervenció. Des del 061 també es pot proposar una derivació als serveis ambulatoris de salut mental: al centre de salut mental d’infants i joves (CSMIJ), d’adults (CSMA) o de drogodependències (CASD).
 
D’aquesta manera, la nova organització del 061 per atendre casos de risc de suïcidi posa l’èmfasi en l’avaluació del risc i la capacitat resolutiva, amb un model d’atenció que permet donar una resposta efectiva i immediata a persones en situació de crisi suïcida, ja que accedeixen a suport professional sanitari especialitzat per superar-la.
 
Per la seva banda, el nou servei del 061 treballa en coordinació constant i fluïda amb aquests telèfons de prevenció del suïcidi, com el 024, el telèfon de prevenció del suïcidi de Barcelona o el telèfon de l’esperança. Aquests telèfons comunitaris d’ajuda derivaran al 061 les trucades que necessitin una intervenció sanitària immediata, per garantir l’atenció de salut més especialitzada a les persones usuàries en risc de suïcidi i prevenir crisis futures. Perquè recordem que en aquests altres recursos les trucades són inicialment anònimes i no són ateses per sanitaris especialistes en salut mental.


@GrupPereMata a Twitter

Agenda
VER MÁS ACTOS