Empreses del Grup Pere Mata
Institut
Pere Mata

Mar i Cel: un espai per respirar

Sempre respirem, però gairebé sempre oblidem que estem respirant. Mentre tenim el cos en un lloc, sovint, la nostra ment n’està en un altre, aquest fenomen a Mar i Cel ha pres el nom de “Pensament de pop”. Els seus tentacles no ens deixen pensar, sentir ni experimentar el moment present, oprimint el globus de malestar fins arribar a explotar “Bum”! 

Portar la nostra atenció a “l’aquí i l’ara” a través de la respiració és el fonament de les tècniques d’atenció plena o Mindfulness. La respiració conscient activa el sistema nerviós parasimpàtic responsable de la desacceleració de l'Organisme i l'alentiment emocional, aconseguint així ser menys reactius als pensaments i emocions negatives. Amb aquest objectiu a Mar i Cel duem a terme un programa d’intervenció basat en tècniques cognitivo-conductuals i Mindfulness en persones amb discapacitat intel·lectual lleu-moderada i tendència a l’explosió emocional.

El programa es va iniciar al Novembre de 2016 amb un primer grup de 6 persones, i el setembre passat es va afegir un nou grup de 7 persones més. Les sessions són setmanals i es desenvolupen tant a Mar i Cel com en espais naturals exteriors. Durant aquest temps hem treballat l’autoconeixement de les situacions que ens generen pèrdua de control emocional a través de l’anàlisi funcional, i som més conscients del que passa abans, durant i després.
 
A nivell estadístic hem obtingut diferències significatives abans i després de la pràctica de la respiració conscient, observant un alentiment del ritme cardíac, així com una disminució de la percepció subjectiva de malestar. D’aquesta manera aconseguim reduir el nombre de vegades o la magnitud de les situacions on perdem el control emocional, així com les conseqüències que generen, tals com agressions o ingressos a infermeria. I és que respirar bé no és tan fàcil com sembla i de vegades encara explotem, però poc anem aprenent a desenganxar el pop del nostre cap.
 
Els dos grups han seguit a l’estiu amb el programa però amb un matís molt important, s’ha dut a terme a l’exterior de la residència. Així, s’han fet sortides a La Pineda, al Pont del Diable, entre altres, per seguir practicant la respiració conscient en diferents àmbits i situacions.
 
Autora: Martina Carmona.


@GrupPereMata a Twitter

Agenda
VEURE MÉS ACTES