Empreses del Grup Pere Mata
Institut
Pere Mata

Formar, informar i prevenir sobre la malaltia mental als estudiants de les Terres de l’Ebre

La Fundació Pere Mata Terres de l’Ebre realitzarà xerrades durant tot el curs a alumnes de secundària

Coincidint amb la Setmana de la Salut Mental que ha organitzat la Fundació Pere Mata Terres de l’Ebre (Grup Pere Mata) entre el 10 i el 19 d’octubre, els professionals sanitaris de la Fundació realitzaran durant tot el curs 2012-2013 diverses xerrades adreçades als alumnes de secundària, de batxillerat i de cicles formatius dels instituts de les Terres de l’Ebre per sensibilitzar-los sobre les malalties mentals, i per prevenir-los sobre el consum de cannabis com a factor important de la simptomatologia psicòtica.

Segons les edats i l’evolució madurativa dels joves, les xerrades seran de dos tipus:
- una s’adreça als alumnes de 2n d’ESO i se centra molt més en informar i sensibilitzar sobre les malalties mentals
- l’altra s’adreça als alumnes de 4t d’ESO, batxillerat i cicles formatius, i incideix més en la informació i la prevenció sobre el consum de cannabis i la seva relació amb les psicosi

En les xerrades es treballen aspectes com els valors, les actituds, l’empatia i les habilitats comunicatives, entre altres.

Les primeres xerrades són les que es realitzaran a l'IES Ebre a Tortosa i a l’IES Montsià d’Amposta. En el centre de Tortosa els alumnes de cicles formatius participaran en una xerrada sobre “La gestió de les emocions en situacions de crisi”, que anirà a càrrec de la psicòloga del Centre de Dia i de l’Hospital de Dia d’Amposta, Maite Martos. La mateixa xerrada es repetirà el 22 d’octubre a 60 alumnes de batxillerat d’Amposta.

Aquest programa es desenvolupa amb el suport del departament d’Educació de la Generalitat i s’estendrà durant tot el curs escolar 2012/13. El programa té el seu origen en les jornades educatives que va organitzar la Fundació Pere Mata Terres de l’Ebre l’any 2010, i que ara s’amplien.

Cloenda Setmana Salut Mental

La cloenda de la Setmana de la Salut Mental a les Terres de l’Ebre tindrà lloc el divendres 19 d’octubre, amb un acte obert a tothom que tindrà lloc a l’Esplai Sant Jordi d’Amposta a les 17.30 h. L’acte se centrarà en la xerrada “La gestió de les emocions en situacions de crisi”, i anirà a càrrec de la psicòloga del Centre de Salut Mental d’Adults d’Amposta, Noelia Calduch.

La Setmana de la Salut Mental organitzada per la Fundació Pere Mata Terres de l’Ebre per commemorar el Dia Mundial de la Salut Mental, va començar el passat 10 d’octubre a Tortosa amb un concert obert a tothom de Riu en So. Des de llavors i fins a l’acte de cloenda, els professionals de la Fundació han realitzat diverses xerrades a públics diferents com ara immigrants, professionals sanitaris dels centres d’atenció primària, a l’Associació de Síndrome de Fatiga Crònica i Fibromiàlgia i Síndrome Químic Múltiple de les Terres de l’Ebre. També s’han organitzat taules informatives al carrer i el programa educatiu que es realitzarà durant tot el curs 2012-2013 als centres d’ensenyament secundari de les Terres de l’Ebre.

L’objectiu de la Setmana de la Salut Mental és lluitar contra l’estigma social, ja que
• Retarda la detecció de la persona afectada per una malaltia mental
• Afecta l’evolució del diagnòstic
• Provoca una precària adherència al tractament, tant farmacològic, com rehabilitador
• Produeix baixa autoestima
• Produeix l’aïllament evident que deixa a la persona a expenses de la societat


@GrupPereMata a Twitter

Agenda
VEURE MÉS ACTES