Empreses del Grup Pere Mata
Institut
Pere Mata

L’IPM fa un estudi pioner del trastorn bipolar amb investigadors de l’Hospital Clínic i de FIDMAG

 
 
  • Fins ara no s’ha estudiat el paper del gen DDR1 en l’estructura i el funcionament del cervell de persones amb trastorn bipolar.
  • Per a dur a terme la recerca, es busquen 600 persones voluntàries a tot Catalunya.
  • Es calcula que a Catalunya unes 100.000 persones pateixen aquesta malaltia i unes 300.000 estarien afectades per diferents tipus de trastorns de l’ànim. A Tarragona s’estima que 8.000 persones poden presentar la malaltia.
 
L’Hospital Universitari Institut Pere Mata coordina un treball de recerca pioner per determinar el paper del gen DDR1 en l’estructura i el funcionament del cervell de les persones amb trastorn bipolar, en el que participen l’Hospital Clínic de Barcelona i la Fundació Germanes Hospitalàries (FIDMAG) amb seu a Sant Boi del Llobregat. La importància de la investigació que s’inicia ara està determinada perquè és la primera vegada que s’estudia la influència del gen DDR1 en aquesta malaltia.
 
A més, el treball de recerca es basa en la utilització  de tècniques de genètica, de neuroimatge i de proves neuropsicològiques i d’avaluació de funcionament i maneig psicosocial de 600 persones voluntàries que participin en el treball. La quantitat de la mostra, el treball tan exhaustiu que es planteja i les proves tan especialitzades que contempla donen també a l’estudi una dimensió poc habitual.
 
Així, l’Hospital Clínic aporta la seva expertesa en el trastorn bipolar a través del grup de recerca del Dr. Vieta; FIDMAG aporta expertesa en neuroimatge per l’experiència del grup d’investigació de la Dra. Pomerol-Clotet, i l’Hospital Universitari (HU) Institut Pere Mata aporta la seva expertesa en l’estudi del DDR1 amb el grup de recerca de la Dra. Vilella. De fet, totes les proves genètiques previstes es realitzaran al laboratori de l’Hospital Universitari Institut Pere Mata, mentre que les anàlisis d’imatge cranial es faran en un sol aparell, situat la Fundació Pasqual Maragall de Barcelona, un dels millors que hi ha a Catalunya i l’únic amb el programa específic que estudiar la mielina. Per la seva banda, les anàlisis estadístiques de la part neurocognitiva i funcional aniran a càrrec del grup de recerca de l’Hospital Clínic de Barcelona.
El treball ha estat batejat amb l’acrònim BipoGent, i vol estudiar l'impacte de les variacions del gen DDR1 en l’estructura i la integritat de la mielina en el deteriorament cognitiu i en el deteriorament funcional de les persones amb trastorn bipolar.  Parteix dels treballs de recerca realitzats a l’Institut Pere Mata i liderats per la Dra. Elisabet Vilella, que han estudiat a fons la implicació del gen DDR1 en l’esquizofrènia i que s’han publicat a les millors revistes científiques especialitzades en psiquiatria.
 
 
El gen DDR1
 
Els investigadors de l’Institut Pere Mata han descobert que el gen DDR1 té diferents variants i que hi ha certes variants que són més freqüents en persones que pateixen esquizofrènia. A més, han descrit que la proteïna codificada per aquest gen s’expressa en una part del cervell anomenada mielina. La mielina és una capa molt rica en greixos que embolcalla les connexions entre neurones permetent que la velocitat de propagació del senyal elèctric entre elles sigui fins a 3.000 vegades superior. La mielina és per a les connexions nervioses com el plàstic que embolcalla els nostres cables elèctrics de coure. Podem dir que la mielina ens permet que el cervell ens funcioni més ràpid i tingui més potència.
 
L’aplicació de les noves tècniques de neuroimatge, com la ressonància magnètica cranial, han permès analitzar la mielina en detall i concloure que les persones amb esquizofrènia i trastorn bipolar tenen alterada la mielina. Per aquest motiu el grup de recerca de la Dra. Vilella va pensar que el gen DDR1, que es troba en la mielina i que està implicat en la susceptibilitat a desenvolupar esquizofrènia, també podria estar-ho en el cas del trastorn bipolar.
 
 
El trastorn bipolar a Catalunya
 
Es calcula que a Catalunya més de 100.000 persones pateixen trastorn bipolar i més de 300.000 estan  afectades pels diferents tipus del trastorn. A la província de Tarragona la prevalença està al voltant de l’1 per cent de la població, de manera que s’estima que hi ha unes 8.000 persones poden presentar la malaltia.
 
El trastorn bipolar és una malaltia psiquiàtrica greu que afecta els mecanismes que regulen l’estat d’ànim. Les persones que el pateixen poden oscil·lar des de l’eufòria patològica, anomenada mania, fins a la depressió, passant per fases d’eutímia, és a dir, en la que l’estat d’ànim es normal. En les fases d’eutímia la persona pot fer vida normal però la malaltia es pot presentar en diferents episodis al llarg de la vida i deixar seqüeles irrecuperables, per la qual cosa es classifica com una malaltia crònica. Tot i que no es coneix la causa que provoca la malaltia sí que se sap que té una important base genètica que predisposa a manifestar el trastorn quan interactua amb desencadenants psicosocials com l’estrès o els esdeveniments vitals.
 
 
600 persones voluntàries
 
L’època de vacances pot ser un moment en què moltes persones tenen més disponibilitat per poder participar en activitats de voluntariat. És per això, que l’HU Institut Pere Mata inicia una campanya de captació de persones que vulguin participar en el treball de recerca. La campanya BipoGent cerca 600 persones d’entre 18 i 55 anys, la meitat de les quals diagnosticades amb trastorn bipolar i que es trobin en fase eutímica (sense simptomatologia).
 
Les proves que es realitzaran són:
 
  1. Proves clíniques i neuropsicològiques amb l’ajuda d’un psiquiatra i d’un psicòleg. Es realitzaran dues sessions d’aproximadament 2 hores. Són proves  mitjançant enquestes i proves amb un ordinador que mesuren l’estat clínic i la memòria, l’atenció, la funció executiva, el llenguatge, l’habilitat espacial, el funcionament intel·lectual en general i la velocitat de processament cognitiu. Aquestes  proves es podran fer als centres de salut mental de Reus, Tarragona, Valls i el Vendrell.
  2. Una extracció de sang per  fer l’estudi genètic.
  3. Una ressonància magnètica cranial per a fer l’estudi de neuroimatge, amb una durada màxima aproximada d’una hora, a la Fundació Pasqual Maragall de Barcelona.

Per a fer difusió de l’estudi i per a la cerca de persones voluntàries que hi vulguin participar s’ha fet un vídeo; s’està treballant una pàgina web des d’on també es podran fer donacions, i es preparen per al setembre xerrades informatives a diferents col·lectius professionals relacionats amb la salut, però també amb associacions, entitats, i ciutadania en general.
 
Les persones de la província de Tarragona interessades en participar com a voluntàries en el projecte poden contactar amb el telèfon del BipoGent, el 683 303 530.

El treball de recerca BipoGent està finançat per l’Instituto de Salud Carlos III, que aporta el 50 per cent del cost de l’estudi.
 
 
 
Reus, 19 de juliol de 2016
 
 
A la fotografia, part de l'equip investigador de l'estudi Bipogent: Elisabet Vilella, directora de Recerca; Cristina Sáez, cap de Servei de l'Àrea Comunitària  d'Adults i el psicòleg adjunt i investigador, Alfonso Gutiérrez-Zotes, i la investigadora Lorena Moreno, tots quatre de l'Hospital Universitari Institut Pere Mata


@GrupPereMata a Twitter

Agenda
VEURE MÉS ACTES