Empreses del Grup Pere Mata
Institut
Pere Mata

La consellera Neus Munté destaca la professionalitat i l’expertesa del Grup Pere Mata

La consellera de Benestar Social i Família de la Generalitat de Catalunya, Neus Munté, ha destacat la professionalitat i l’expertesa del Grup Pere Mata durant l’acte d’inauguració de les obres de remodelació de la residència el Bosc a Villablanca, que ha tingut lloc el dijous 30 de maig de 2013. La consellera anava acompanyada de l’alcalde de Reus, Carles Pellicer, i del director general del Grup Pere Mata, Joan Amigó. També l’acompanyaven la regidora de Serveis Socials de l’Ajuntament de Reus, Montserrat Vilella, la directora general de l’ICASS, Carmela Fortuny, i el delegat del Govern de la Generalitat a Tarragona, Quim Nin, entre altres representants institucionals.

Munté ha manifestat la seva satisfacció per la remodelació realitzada a el Bosc i ha dit que la Generalitat “fem un sobreesforç per cobrir les necessitats de les persones de la millor manera possible”. En aquest sentit, ha agraït “el compromís i la complicitat d’entitats com el Grup Pere Mata que juntament amb les administracions sotmeses a fortes dificultats aposten per unir esforços en la voluntat d’incrementar la qualitat de vida de les persones més vulnerables del nostre país”.

Per la seva banda, l’alcalde de Reus va dir que “aquest acte és el més important que es fa a Reus aquests dies” i va ressaltar que Villablanca “ és modèlic i la ciutat és referència en l’atenció a les persones”.

Per la seva banda, el director general del Grup Pere Mata, Joan Amigó, va fer un breu repàs de l’activitat del grup en l’àmbit de la salut mental, la discapacitat, l’activitat social realitzada per les fundacions, a més dels grups de recerca i el fet de ser Hospital Universitari.

Amigó també va recordar la història de Villablanca i va destacar que a més dels 2,5 milions d’euros invertits en la remodelació de la residència el Bosc també es va invertir temps enrere 2 milions d’euros més en la residència Maricel, i també es va incrementar la plantilla en 40 persones i la ràtio de professionals per usuaris atesos.

A més de repassar els serveis específics que actualment gestiona el Grup Pere Mata en l’àmbit de la discapacitat, el director general del Grup va repassar també els projectes de futur. Va començar anomenant la propera inauguració del servei especialitzat d’atenció a les persones amb discapacitat i trastorn mental afegit (SEMS-DI) a Tortosa, i va continuar amb les obres de remodelació pendents a Villablanca; amb el projecte de construcció de 3 residències i d’unes altres 4 llars residència arreu de les comarques de Tarragona i les Terres de l'Ebre a més de la construcció de Marinada II per atendre la demanda d’aquests tipus de recursos a les nostres contrades.

Sobre aquests projectes va dir que el Grup Pere Mata té capacitat suficient per executar-los en 2 anys a partir del moment que la Generalitat pugui tirar-los endavant per completar la xarxa d’atenció a les persones amb discapacitat al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre.

Per acabar, Amigó va fer referència al triple compromís del Grup Pere Mata: el compromís ètic perquè tot i ser entitats privades “ens dediquem a cuidar les persones i prestem un servei social”; el compromís jurídic-administratiu “perquè es compleixen escrupolosament els contractes amb l’administració”, i un “compromís amb nosaltres mateixos”, on va incloure “l’actiu més important que tenim que són el més de 100 anys d’història, i vivim del nostre bon fer, del nostre prestigi i perquè ens creiem la feina que fem”. Amigó va acabar felicitant “als professionals que tenim i el vessant vocacional que demostren, i als familiars i voluntaris pel suport que ens donen”.
 
Durant la inauguraci, una vintena de treballadors van protestar per les retallades a l'entrada del recinte Villablanca.

El Grup Pere Mata ha invertit 2,5 M€ en dos anys per renovar completament la residència per a persones amb discapacitat intel·lectual el Bosc, ubicada a Villablanca, segons el model assistencial definit per la Generalitat. El Bosc ofereix 67 places per a persones amb discapacitat greu i profunda, dels quals un 81% pateixen pluridiscapacitats físiques i sensorials. Aquetes places estan concertades amb el Departament de Benestar Social i Família de la Generalitat de Catalunya.

Les obres han consistit en una intervenció integral i a fons per fer una nova distribució i crear 5 unitats de convivència ubicades en una única planta. Cada unitat és independent de les altres i funciona com una pis on hi ha habitacions dobles i individuals, lavabos, espai comú de menjador i estar, i terrassa. Cada unitat té una capacitat màxima de 12 usuaris.

Algunes de les innovacions que s’han incorporat en aquesta remodelació:
- Pissarra magnètica en cada unitat amb la informació bàsica relativa a les atencions que requereixen els usuaris de cada unitat per facilitar la tasca del personal cuidador
- Eliminació de retxes
- Col·locació d’elements que preserven la intimitat dels usuaris
- Col·locació d’elements de seguretat a les terrasses que preserven la intimitat dels usuaris però els permeten a ells visualitzar l’exterior
- Centralització de l’encesa i apagada de serveis com llum, etc.
- Claus d’accés a despatxos, claus de la llum, armaris, etc, amb perfils personalitzables segons els permisos que es puguin configurar en cada cas
- Sistema d’estalvi d’aigua a les dutxes
- Habitacions individuals (2 per unitat) amb sistema de seguretat per casos de problemes greus de salut mental, ja que els usuaris d’aquestes unitats tenen episodis autodestructius i d’autolesions.
- Materials irrompibles, com els miralls dels lavabos
- Actualització dels sistemes de seguretat amb càmeres i seguiment audiovisual de les unitats residencials
- Una distribució més acollidora, que limita els sorolls ambientals, millora la qualitat assistencial i la qualitat de vida dels usuaris.
 
 
 


@GrupPereMata a Twitter

Agenda
VEURE MÉS ACTES