Empreses del Grup Pere Mata
Institut
Pere Mata

Entra en servei a Tortosa el primer Hospital de Dia Infanto-Juvenil de les Terres de l’Ebre

Aquest servei completa el desplegament assistencial del Grup Pere Mata a les Terres de l'Ebrre

Aquest mes de setembre entra en funcionament el primer Hospital de Dia Infanto-Juvenil de les Terres de l’Ebre. Aquest nou dispositiu permetrà atendre més acuradament els casos greus de problemes de salut mental entre els joves, ja que proporciona una intervenció més integral i intensiva. A més, la creació de l’Hospital de Dia Infanto-Juvenil de les Terres de l’Ebre completa la important xarxa assistencial per a persones amb problemes de salut mental que el Grup Pere Mata està desplegant a les Terres de l’Ebre des de l’any 2006.

Durant la presentació de la posada en marxa del servei, el director general del Grup Pere Mata, Joan Amigó, ha agraït al conseller de Salut i a la representació del Govern a les Terres de l’Ebre que s’hagi posat en marxa l’Hospital de Dia, les instal•lacions del qual es van inaugurar el juliol de 2010 amb l’anterior govern de la Generalitat, però no ha estat fins ara que ha començat a funcionar. D’aquesta manera la regió sanitària de les Terres de l’Ebre completa la xarxa d’atenció a la Salut Mental, ja que era l’única de Catalunya sense un equipament d’aquestes característiques. Amigó també ha felicitat l’equip professional a les Terres de l’Ebre encapçalat per la directora mèdica, Dra. Cristina Vila, per la seva professionalitat i el seu funcionament, que és model per a altres regions sanitàries del país.

Per la seva banda, el gerent de la Fundació Pere Mata Terres de l’Ebre, Enric Cardús, ha destacat que amb la inversió realitzada pel Grup Pere Mata des de 2006, la ciutadania de les Terres de l’Ebre gaudeix d’uns serveis d’atenció a la Salut Mental que supera la mitja de Catalunya.

Per la seva banda, la Dra. Cristina Vila ha explicat el funcionament i l’estructura de l’Hospital de Dia, i ha indicat que es tracta d’un recurs d’hospitalització parcial que espera atendre en un any entre 40 i 45 pacients amb una mitja d’atenció de 120 dies.

El director dels serveis territorials d’Ensenyament de les Generalitat a les Terres de l’Ebre, Antoni Martí, ha manifestat la seva satisfacció per la posada en marxa de l’Hospital de Dia i ha felicitat el Grup Pere Mata per la qualitat de les instal•lacions on s’ubica el servei i per la qualitat del seu pla de funcionament.

Per últim, el director dels serveis territorials de Salut de la Generalitat a les Terres de l’Ebre, Albert Gómez, ha elogiat també la capacitat de treball en xarxa del Grup Pere Mata i l’esforç que està fent per mantenir tots els dispositius assistencials a tot el territori. També ha recordat que el Govern de la Generalitat garanteix la cobertura assistencial continuada.

Hospital de Dia Infanto-Juvenil
L’Hospital de Dia Infanto-Juvenil és un dispositiu assistencial d’hospitalització parcial que proporciona atenció especialitzada i integral a joves de 12 a 17 anys amb problemes greus de salut mental, i la seva família, basada en el model biopsicosocial. Ofereix 20 places i permet un tractament intensiu en la comunitat, sense desvincular el pacient del seu entorn familiar i social. L’actuació terapèutica és basa sobretot en la dinàmica grupal, a més de la individual, del treball terapèutic amb la família i del tractament farmacològic, si és necessari.

El centre ofereix valoració i diagnòstic psiquiàtric, psicològic i d’infermeria de l’adolescent, i tractament des d’un medi terapèutic intensiu. El tractament es realitza des d’un abordatge global que permet combinar la teràpia individual, familiar i grupal, a més d’una atenció educativa específica que s’adapta a les necessitats de cada pacient.

L’equip de l’Hospital de Dia treballa en coordinació amb els diferents serveis de la xarxa de salut mental i els equips dels serveis comunitaris. L’horari d’atenció és de dilluns a divendres de 9 a 17 hores, i l’equip professional està format per un psiquiatre, un psicòleg, un diplomat universitari en infermeria, un terapeuta ocupacional, un educació social i un mestre.

El nou dispositiu s’ubica en un local de 700 metres quadrats, que també acull el Centre de Salut Mental d’Adults (CSMA) de Tortosa. Tot i compartir espai, Hospital de Dia Infanto-Juvenil i el CSMA tenen entrades diferenciades i són serveis totalment independents l’un de l’altre. Així, l’accés de l’Hospital de Dia és pel carrer Comerç núm. 36, mentre que el del CSMA és per l’Avinguda Pompeu Fabra, 46-50.

Aquests serveis de titularitat pública han significat una inversió 1,5 milions d’euros i estan concertats amb el departament de Salut. La gestió va a càrrec de la Fundació Pere Mata Terres de l’Ebre, del Grup Pere Mata.

Desplegament assistencial a les Terres de l’Ebre

La creació de l’Hospital de Dia Infanto-Juvenil completa els dispositius assistencials que s’han posat en marxa a les Terres de l’Ebre des de 2006, quan es va inaugurar la Unitat Polivalent d’Amposta. L’esforç realitzat pel Grup Pere Mata en aquests anys ha suposat una millora substancial de l’atenció sanitària i social per a les persones amb malaltia mental a les Terres de l’Ebre, amb una inversió total d’uns 10 milions d’euros i la creació de més de 100 llocs de treball, entre els directes i els indirectes.
 
 


@GrupPereMata a Twitter

Agenda
VEURE MÉS ACTES