Empreses del Grup Pere Mata
Institut
Pere Mata

Trencant mites: I Setmana de la salut mental a les Terres de l’Ebre

Serà del 4 al 10 d'octubre de 2010 a Amposta i Tortosa

El dia 10 d’octubre se celebra el Dia Mundial de la Salut Mental i coincidint amb aquest fet, la Fundació Pere Mata Terres de l’Ebre ha organitzat per primer cop a les Terres de l’Ebre la I Setmana lúdico-informativa de la Salut Mental amb el nom “Trencant mites”. Es tracta d’un conjunt d’activitats diverses que tenen per objectiu:

- Superar els mites i els estigmes que envolten la salut mental
- Sensibilitzar la població sobre la salut mental
- Informar la ciutadania sobre la salut mental
- Prevenir la població, especialment la més jove, sobre la influència d’alguns estils de vida (com el consum de drogues) en la salut mental

Per poder abastar aquests objectius, s’ha previst un programa amb diverses activitats: des d’una exposició de cartells fets per persones afectades per trastorns mentals per participar en el concurs convocat per escollir el cartell de la setmana, fins a xerrades, una jornada sobre salut mental, un concert, una representació teatral o una arrossada popular, entre altres.

Cartell Setmana salut mental Terres de l'Ebre 2010Amb aquesta diversitat d’actes, la Fundació Pere Mata Terres de l’Ebre pretén arribar al màxim de població que sigui possible per donar visibilitat a la salut mental i normalitzar-la, i superar tabús i prejudicis. Com ha explicat la doctora mèdica de la Fundació Pere Mata Terres de l’Ebre, Cristina Vila, “el primer pas per trencar mites sobre la salut mental és sortir del centre i obrir-nos a la ciutadania en general”.

Per aquest motiu, la Fundació també agraeix la col•laboració i el suport rebut per diverses associacions ciutadanes, entitats i empreses de les Terres de l’Ebre, començant pels serveis territorials de Salut i d’Acció Social i Ciutadania, i els ajuntaments de Tortosa i Amposta, a més dels mitjans de comunicació locals.

A l’acte de presentació de la jornada, l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, i el d’Amposta, Manel Ferré, han destacat el paper de la Fundació Pere Mata Terres de l’Ebre en l’àmbit sanitari i social en l’atenció a les persones amb malaltia mental de les Terres de l’Ebre. Per la seva banda, el director dels Serveis Territorials d’Acció Social i Ciutadania, Adam Tomàs, ha incidit en els diversos serveis que des de la Generalitat s’ha posat en marxa a les Terres de l’Ebre, gestionats pel Grup Pere Mata, de manera que pràcticament ja s’ha desplegat en aquest territori els serveis previstos en la cartera de serveis de la Generalitat.

Per la seva banda, el director general del Grup Pere Mata, Joan Amigó, ha agraït l’acollida que el Grup sempre ha tingut a les Terres de l’Ebre, i la col•laboració existent amb els ajuntaments i amb la Generalitat. També ha destacat que a nivell de Catalunya, la xarxa sanitària i social d’atenció a la salut mental que existeix a les Terres de l’Ebre avui és la més completa del país, i ha felicitat la iniciativa dels professionals de la Fundació Pere Mata de les Terres de l’Ebre per organitzar tota una setmana d’activitats per informar i sensibilitzar sobre la salut mental.

Desplegament assistencial del Grup Pere Mata a les Terres de l'EbreLa Fundació Pere Mata Terres de l’Ebre, del Grup Pere Mata, és un proveïdor que gestiona els recursos públics d’atenció a la salut mental en les Terres de l’Ebre. Anualment, entre els diferents recursos sanitaris, la Fundació Pere Mata Terres de l’Ebre va atendre un total de 5.800 usuaris diferents l’any 2009, amb un total de 30.700 visites ambulatòries i 1.300 visites al servei d’urgències.

Cal recordar que des de 2006, quan es va inaugurar la Unitat Polivalent d’Amposta, el Grup Pere Mata ha realitzat un esforç molt important que ha suposat una millora substancial de l’atenció sanitària i social per a les persones amb malaltia mental a les Terres de l’Ebre, amb una inversió total d’uns 10 milions d’euros i la creació de més de 100 llocs de treball, entre els directes i els indirectes. Aquesta xarxa de recursos s’ha completat aquest any amb la nova ubicació del Centre de Salut Mental d’Adults de Tortosa, la inauguració també en aquesta ciutat de l’Hospital de Dia Infanto-juvenil, i l’aprovació del Servei Prelaboral per a persones amb malaltia mental, que s’ubica a Amposta.@GrupPereMata a Twitter

Agenda
VEURE MÉS ACTES