Empreses del Grup Pere Mata
Institut
Pere Mata

Villablanca forma tècnics de 12 entitats de Catalunya en els últims avenços en trastorn dual

Villablanca i la Coordinadora de Centres de Profunds de Catalunya han organitzat un curs sobre "Avenços en trastorn dual" que finalitzat el 19 de juny de 2013 amb dos seminaris sobre la medicina personalitzada en discapacitat intel·lectual i sobre l'ús de les noves tecnologies en el seguiment d'usuaris en centres de trastorn dual. En el curs han participat tècnics de 12 entitats diferents que formen part de la Coordinadora d'arreu de Catalunya. El primer serminari ha presentat software específic per emmagatzemar la informació rutinària de forma sistematitzada de usauris amb discapacitat intel·lectual, de manera que ajudi a prendre decisions, a seguir els procediments pautats i a establir determinades alarmes per a les actuacions del dia a dia.

L'altre seminari ha tractat sobre necessitat de personalitzar els tractaments farmacològics per oferir el millor tractament als pacients i millorar l'eficàcia dels medicaments. En el cas de les persones amb discapacitat intel·lectual, a més, s'afegeix les dificultats que de vegades presenten per expressar possibles reaccions adverses, o efectes secundaris de la medicació. En aquests casos la farmacogenètica pot ser d'utilitat per adequar l'ús farmacològic a cada pacient. La farmacogenètica permet avançar-se a reaccions adverses dels medicaments a partir d'una anàlisi d'ADN dels pacients, obtinguts amb una mostra de saliva.

El curs també ha comptat amb la impartició per part de professionals de Villablanca de tres mòduls formatius sobre el trastorn dual, trastorns mentals i de conducta i sobre tècniques d'intervenció en base a l'evidència. Els assistens al curs rebran un certificat d'acreditació TRINNODD, que és un programa de transferència de la innovació en diagnòstic dual que es financia amb fons europeus i en el que participen les següents entitats:

UNIVIDD. Unitat d'Investigació en Discapacitat Intel·lectual i Trastorns del Desenvolupament de la Fundación Villablanca. Grupo Pere Mata. España
AEPD. Asociación Española de Profesionales en Discapacidad Intelectual. España
FENACERCI. Federação Nacional das Cooperativas de Solidariedade Social. Portugal
ARFIE. Association de Recherche et de Formation sur l'Insertion en Europa. Bélgica
SIRM. Italian Society for the Study of Mental Retardation. Italia
CTE SRL. Private Institute for Rehabilitation. Italia
UCOS. One Child, One Hope Foundation. Rumania

L'objectiu del programa TRINNODD és millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual amb trastorn mental afegit, a través de la formació i de les competències dels professionals que treballen amb aquest col·lectiu.

Els seminaris que tanquen el curs "Avenços en trastorn dual" s'han desenvolupat a la seu de la Coordinadora de Centres de Profunds de Catalunya, a Cerdanyola del Vallès.


@GrupPereMata a Twitter

Agenda
VEURE MÉS ACTES