Empreses del Grup Pere Mata
Institut
Pere Mata

La veu emocional de pacient contingut


La infermeria de la residència Bellissens no és només el lloc on es realitzen cures i es proporciona una atenció individualitzada. En moltes ocasions, també és el lloc de trobada d’aquells pacients que necessiten expressar o manifestar el seu dolor emocional. És freqüent que a l’infermeria trobem pacients que estan en el moment més àlgid d'aquest malestar emocional, un malestar que possiblement els acompanya pràcticament al llarg de tota la seva vida.

La "Veu emocional del pacient contingut" és el taller creat des de l’infermeria en el que han pogut escoltar l’experiència del pacient que en algun moment ha pogut estar contingut. Han treballat amb l’objectiu principal de minimitzar el patiment emocional del pacient durant la contenció física a través de l’expressió emocional d’aquests. S’ha fomentat l’estabilitat emocional, aprenent de cada pacient estratègies per a la individualització en situacions de crisi, i traslladant tot aquest aprenentatge a tots aquells professionals que, coneixent a l’usuari, cal que aprofundeixin més enllà de la malaltia, l’emoció del malestar. S’ha fet un pas més.
 
Durant les nou sessions impartides durant aquests set mesos, es parteix de la evidència que les experiències viscudes, actuacions i resultats en situacions de crisi són emocionalment negatives pels pacients. D’aquesta manera, es considera que al dur a terme aquest taller, en pot millorar la consciència i expressió emocional del pacient,  en pot optimitzar les estratègies d’intervenció en aquestes situacions i minimitzar-ne el patiment emocional. Per això, se’n treballa l’autoconeixement emocional amb el fi que aprenguin a reconèixer les emocions negatives viscudes durant la crisi i que n’expressen el malestar. S’objectiva la importància de treballar l’autocontrol emocional buscant estratègies per tal de regular les seves pròpies emocions. En aquesta mateixa línea es treballa el reconeixement d’emocions alienes, identificant les emocions en l’altre.

De l’interès per a la bona praxis en les contencions i del sentiment d’empatia vers al pacient, des de la infermeria neix el taller que ha permès donar veu als pacients en el seu malestar, ha permès donar la oportunitat de veure i viure l’altre cara del pacient contingut.
 


@GrupPereMata a Twitter

Agenda
VEURE MÉS ACTES