Empreses del Grup Pere Mata
Institut
Pere Mata

Un 84% de persones amb discapacitat intel·lectual prenen medicació diària

segons l'estudi de POMONA-ESPANYA

  • Existeix una sobremedicació en les persones amb discapacitat intel·lectual, tenint present que, a més, prenen de mitjana més de 4 medicaments diaris i el 86% de la medicació és psiquiàtrica.
  • La mostra de 953 persones posa de manifest que en un 61% dels casos no se sap l’origen de la discapacitat
Dincat Plena Inclusió ha organitzat la Jornada "La Salut de les persones amb discapacitat intel·lectual" al Col·legi de Metges de Barcelona. Dins d'aquestes Jornades, la Unitat d'Investigació en Discapacitat Intel·lectual i altres Trastorns del Desenvolupament de Fundació Villablanca ha presentat els resultats del projecte POMONA Espanya, un estudi finançat per l'Institut de Salut Carlos III. Aquest estudi s'ha portat a terme per saber quins són els indicadors de salut en les persones amb discapacitat intel·lectual. És relativament poca la informació que existeix sobre aquest col·lectiu per això s’ha fet aquesta recerca que és una rèplica amb població espanyola d’un estudi fet a nivell europeu.
 


D’aquesta poca informació ha parlat el doctor Ramon Novell, psiquiatre i cap del servei de Discapacitat Intel·lectual de l’institut d’Assistència Sanitària de Salt, Girona. “Hi ha una evidència de la desigualtat en la salut entre la població general i les persones amb discapacitat intel·lectual i per això la recerca és bàsica per a tenir evidències i poder treballar sobre aquestes dades”. Ha afegit que “cal desplegar dispositius en tot el territori per aconseguir una discriminació positiva així com una formació dels professionals”.

En aquesta línia també ha estat el missatge de la presidenta de Dincat, Rosa Cadenas, ja que “la salut és un dels drets que recull la Convenció de l’ONU i la missió de Dincat és vetllar per la defensa i l’exercici ple dels drets i la promoció de la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual i de les seves famílies”. Per això es treballa per portar a terme diferents accions com ara l’estudi de POMONA-ESPANYA.

Els resultats de l'estudi Pomona han estat presentats per Rafael Martínez, coordinador de la Unitat, per la Dra. M. José Cortés i per la Sra. Anabel Folch. Aquesta investigació s’ha realitzat sobre una mostra de 953 persones amb discapacitat intel·lectual la qual s’ha repartit en els següents percentatges pel que fa a l’edat:

• De 18 a 30 anys: 27’5%
• De 31 a 45 anys: 30%
• De 46 a 65 anys: 27%
• Més de 65 anys: 10’5%

Una de les dades més impactant d’aquesta recerca és la sobremedicació que pateix aquest col·lectiu, segons aquest estudi, fins a un 84% amb una mitjana de poc més de quatre medicaments al dia. D’aquesta medicació diària un 86% és psiquiàtrica. Igual d’alarmant és que un 19% dels enquestats, és a dir, 150 persones, prenen set o més medicaments diàriament.

Aquests fàrmacs psiquiàtrics podrien estar sent usats per controlar problemes de conducta, ja que en "un important nombre de casos, l'ús de la medicació no es correspon amb un diagnòstic que la justifiqui", puntualitza un dels investigadors, Rafael Martínez. "Aquest és un dels motius principals pel qual demanen “l’elaboració d’una guia de medicació en persones amb discapacitat intel·lectual amb pautes clares badades en l’evidència”.

Respecte el diagnòstic, les dades també són alarmants perquè només en un 19’6% es fa amb una prova estandarditzada. Una altra de les investigadores, Mª José Cortés, afegeix que no només hi ha dificultats en trobar diagnòstics sinó en qüestions més trivials com “l’altura, el pes o fins i tot les vacunes de les persones amb discapacitat”.

Un altre percentatge que mereix especial menció és l’etimologia de les discapacitats. En un 61% dels casos és desconeguda i només un 18% obeeix a un patró genètic.

Era necessari aquest estudi també per poder fer una comparativa amb la població general i “estudiar els patrons de demanda d’aquest col·lectiu”, explica Mª José Cortés. Algunes de les dades amb més diferència és l’epilèpsia: en les persones amb discapacitat intel·lectual s’arriba fins a un 31% mentre que a la població general s’oscil·la entre un 0’4 i un 1%.

Respecte el sobrepès els percentatges són similars (35% PDID i 35’7% PG) mentre que en l’obesitat, les persones amb discapacitat intel·lectual arriben a un 30% per un 17% en la població general.

En el marc d’aquesta presentació, les nutricionistes Carolina Alves i Anna Sansano, amb la col·laboració de la Fundació Finestrelles, durant un any han elaborat un estudi amb persones amb discapacitat amb un objectiu molt clar: mantenir o disminuir el pes seguint uns hàbits saludables i exercici físic.

La mostra de 234 persones posava de manifest que un 36% patia sobrepès i un 64%, obesitat. Un any després, la piràmide estava invertida aconseguint un 5% de persones en un pes normal, un 53% amb sobrepès i un 42% amb obesitat.

Reduir la ingesta calòrica, menjar més a poc, augmentar el temps d’exercici físic i no picar entre hores han estat alguns dels punts més destacats que han fet possible aquesta pèrdua de pes.

La salut és un dret al qual totes les persones tenen accés i des de Dincat es lluita perquè això també inclogui a les persones amb discapacitat intel·lectual. Una de les accions ha estat crear el decàleg “10 pautes per donar suport a una persona amb discapacitat intel·lectual i del desenvolupament a la consulta” un document adreçat als professionals dels sector sanitari per saber com dirigir-se a les persones amb discapacitat intel·lectual.

“Volem que se’ns tracti com un pacient més i que si som majors d’edats se’ns tracti com a un adult. A més de disposar dels suports necessaris per poder prendre decisions”, ha explicat Xavier Orno, membre de l’Observatori de Drets de Dincat.

El decàleg s’ha editat en dos formats, (pòster i de butxaca) amb els textos redactats en lectura fàcil per garantir-ne la comprensió.


@GrupPereMata a Twitter

Agenda
VEURE MÉS ACTES