Empreses del Grup Pere Mata
Institut
Pere Mata

Villablanca introdueix robots i videojocs com a noves activitats terapèutiques

  • S’han creat 7 noves sales tematitzades per a activitats de cos i ment, suport psicoafectiu i pedagògiques
  • Es poden beneficiar més de 600 persones usuàries dels diversos serveis de Villablanca
  • S’emmarca en el projecte innovador d’atenció a l’usuari Som-hi 

En el marc del procés de constant renovació de Villablanca, la direcció del centre ha posat en marxa 7 noves sales d’activitats terapèutiques de 625 metres quadrats, tematitzades entre les quals s’inclouen activitats amb robots i noves tecnologies. Concretament, s’han adquirit 5 robots de diferent tamany i característiques que permeten els professionals treballar aspectes de relació social, cognitius i d’aprenentatge.

_DSC0615Així, en Rex és un robot social amb forma de dinosaure que fomenta la relació amb els altres i que escull amb qui vol estar en funció del tracte que rep dels diferents usuaris. La sala també disposa de dos robots amb forma d’abella Bee-boot, que permet treballar aspectes més cognitius, mentre que el petit robot Ozobot adquireix el color que el sensor detecta quan es desplaça per línies de colors i permet estimular el joc i l’anticipació. Per últim, l’Sphero és un robot que es controla mitjançant una tauleta que funciona com un comandament de jocs mitjançant una aplicació informàtica.
 
En la mateixa sala, a més, s’ha instal·lat un nou software "Pictograms Room" (utilitzant una consoloa x-box), que permet incidir en aspectes de relació social, a partir d´escenografies i moviment, sobretot en casos d’autisme; així com una taula multisensorial que ajuda a fomentar l’aprenentatge de forma individualitzada de les persones amb disCapacitat usuàries de Villablanca.

Tots aquests nous elements permeten millorar la qualitat de les activitats terapèutiques que es realitzen i, en conseqüència, de l’atenció personalitzada dels usuaris del centre.

Les altres sales tematitzades se centren en l’expressió corporal, l’expressió plàstica i l’estimulació cognitiva amb activitats terapèutiques amb animals (com ara gossos), horts urbans, artteràpia, teatre, psicomotricitat, música, balls en línia o pilates, entre altres, amb la particularitat que algunes d’aquestes (com els balls en línia) les realitzen persones i entitats voluntàries.

En total, es realitzen moltes i diverses activitats terapèutiques, en constant avaluació i revisió per millorar-les i introduir-ne de noves. Els més de 600 usuaris del centre es poden beneficiar de tota aquesta oferta.

Som-hi

La creació d’aquestes sales i la renovació de bona part de les activitats terapèutiques de Villablanca s’emmarca en el projecte innovador Som-hi, que se centra en donar la màxima qualitat en l'atenció als seus usuaris per mantenir les seves capacitats o millorar-les tant com sigui possible.

El projecte es materialitza en una atenció molt personalitzada i per aquest motiu, conjuntament amb els criteris professionals, també es tenen en compte, tant com és possible, les preferències dels usuaris i de les seves famílies alhora d’establir les activitats terapèutiques més adequades per a cada cas.

El projecte Som-hi i totes les activitats que es desenvolupen tenen en compte diverses àrees d’actuació com el cos i el moviment; la psicopedagogia i la creativitat, i l’atenció psicoemocional, a més d’altres com fomentar la vida autònoma dels usuaris d’acord amb les seves capacitats; i crear espais més agradables i estimulants en tots els centres de Villablanca. El projecte es complementa amb un àrea d'activitats amb la comunitat, amb l'objectiu d'afavorir la inclusió de les persones que atén a nivell comunitari.

Villablanca

Sota el nom Villablanca, el Grup Pere Mata ofereix diferents serveis en l’atenció a persones amb disCapacitat intel·lectual que cobreix totes les necessitats de tractament.

Centre de referència a Catalunya pel que fa a l’atenció a persones amb discapacitat intel·lectual, Villablanca desplega un ampli programa de formació per als seus professionals i disposa d’una unitat d’investigació especialitzada en l’àmbit de la discapacitat intel·lectual (UNIVIDD).

Villablanca atén a més de 600 persones amb discapacitat intel·lectual distribuïts en diversos equipaments. Té 406 places de residència i 59 de centre de dia, concertades amb el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya, mentre que la resta de places pertanyen a l´àrea de salut mental.
 
 


@GrupPereMata a Twitter

Agenda
VEURE MÉS ACTES