Empreses del Grup Pere Mata
Institut
Pere Mata

Realitat inclusiva a través del flamenc


Ivan és un cas exitós de Planificació Centrada en la Persona. Ell ha realitzat una activitat inclusiva en el món de la música i la dansa. El Servei Especialitzat de Salut Mental per la Discapacitat Intel·lectual (SESM-DI) de Villablanca s'ha encarregat de fer-ho possible.

Ivan és un jove que destaca entre la resta. Té autisme, que és un trastorn que afecta una cada 100 persones. Li encanta la música i especialment la rumba catalana. És un fan incondicional des de fa anys del grup “Vergüenza Ajena”, els segueix en els seus concerts i en gaudeix molt.
 
Ara acabarà l’escola i hauria d’assistir a un centre ocupacional, però a ell no li interessa. Diu que vol fer un any sabàtic i tocar la guitarra i el calaix. La seva habitació està plena d’instruments i discos.
 
Basant-nos en la Planificació Centrada en la Persona (PCP), vam buscar una alternativa perquè pogués tocar el calaix i veure què passava. Gràcies a l’Escola de Dansa Àfrica Aguilar i al seu interés, predisposició, dedicació i sensibilitat hem aconseguit que no només es mantingui en la clase particular d’aquest instrument poc habitual, sinó que hi va il·lusionat, i se sent integrat en el grup de ball de set nenes que ballen flamenc. Elles l’esperen il·lusionat i és un més del ball.
 
Les millores han estat:
  • Actua de manera més adaptativa i recíprocament amb l’ambient tant a l’escola de dansa com a casa
  • Pensament abstracte dels seus interessos mostrant iniciativa gravant la seva música preferida per utilizar-la a l’escola
  • Corporal: en el contacte, propiocepció i moviment
  • Emocional: busca més el contacte, somriu i mostra satisfacció
  • Comunicacionals amb major capacitat d’escoltar i de feedback
  • Relacionals amb nenes de 5 a 10 anys, amb qui fa la coreografia del grup de flamenc i on existeix un víncle bidireccional de reconeixement, acceptació i estima
El proper 30 de juny el podrem veure en el festival de l’escola que es realitzarà al Centre Cívic de San Salvador dins del festival de fi de curs. Tot un repte i una oportunitat per mostrar les seves grans habilitats amb la música i en el que segur es divertirà molt.
 


@GrupPereMata a Twitter

Agenda
VEURE MÉS ACTES