Empreses del Grup Pere Mata
Institut
Pere Mata

Funcionament Intel·lectual Límit

El Departament de la Presidència crea un grup de treball per millorar l´atenció a les persones amb Funcionament Intel·lectual Limit.
 
El passat 26 de juny va tenir lloc al Palau de la Generalitat, la primera reunió del Consell Consultiu del Grup de Treball per al consens FIL. Aquest grup es una iniciativa de la Presidència del Govern amb representats de diferents Departaments de la Generalitat (Salut, Ensenyament, Governació, Benestar Social i Família, Empresa i Ocupació i Justícia) i amb la participació de professionals experts en salut, educació, laboral i social. L’objectiu general del Grup es l’elaboració d’un document d’anàlisi i recomanacions sobre l’atenció a les persones amb Funcionament Intel•lectual Límit. L’iniciativa va ser una demanda de l’Associació Catalana Nabiu per a la integració de persones amb FIL.

Villablanca va ser convocada com experts en l’àmbit de la xarxa de salut mental i discapacitat de Catalunya, en la seva representació va participar a la reunió del Consell Consultiu el Director Mèdic de Villablanca, el Dr. Francisco Aguilera.
 
Des del Departament de Salut, a través del Pla de Salut Mental i Addiccions, fa temps que es va donar suport a un projecte de recerca amb la participació de Villablanca i la seva unitat de recerca (UNIVIDD) que ha dut a la publicació del “Manual de Consens sobre Funcionament Intel•lectual Límit”. Aquest estudi ha estat coordinat per dos professionals experts del nostre Centre, el Dr. José Garcia i el Dr. Luis Salvador (col•laborador de la unitat de recerca de Villablanca).
 
El concepte “Funcionament Intel•lectual Límit” (FIL) és una meta condició de salut i un problema que afecta com a mínim un 3% de la població (las persones amb un CI “border-line” són un 12% de la població). Serien persones que des de petits han patit una exigència que superava les seves capacitats (per ignorància en l’entorn de llur problemàtica) i reactivament han anat desenvolupant trastorns que impedeix assolir un funcionament adequat de la persona. Malgrat el seu impacte social i la seva freqüència, el FIL és un gran desconegut pel sistema educatiu, social, legal i sanitari (encara no existeix un consens internacional sobre el diagnòstic FIL).
El Pla d’Atenció Integral que es vol impulsar te com objectius prioritaris: la detecció precoç a la infantesa, un protocol de diagnòstic FIL, definir un pla individualitzat d’intervenció, la millora de l’integració social i laboral i garantir la coordinació interdepartamental en els àmbits de salut (salut general i mental), educació, social (ajudes i habitatge) i laboral. Tot això suposa un treball en xarxa de tots els recursos implicats, semblant a allò que s’ha articulat a d’altres situacions com el trastorn de l’espectre autista (TEA).


@GrupPereMata a Twitter

Agenda
VEURE MÉS ACTES