Empreses del Grup Pere Mata
Institut
Pere Mata

Persones amb discapacitat intel·lectual aprenen a ballar en línia a Villablanca

 
Al centre residencial Villablanca, que atén a persones amb discapacitat intel·lectual, l’agost de 2012 es va formalitzar el Projecte de voluntariat Implica’t i des d’aleshores ha comptat amb nombrosos voluntaris que han prestat el seu temps en activitats terapèutiques que ja estaven organitzades i amb suport del personal d’atenció directa.

Una de les línies d’actuació del Projecte de voluntariat que s’ha encetat és la cerca de voluntaris que tinguin algun coneixement o expertesa, que donessin continuïtat, que aportessin un valor afegit, i que poguessin realitzar una col·laboració puntual en l'organització.

En aquest sentit són nombroses les iniciatives que volen aprofitar les capacitats de les persones sèniors i que valoren què poden aportar a la seva comunitat, fomentant també la vessant intergeneracional.

L’Associació Amics de la Sardana de Cambrils a més de difondre la sardana, té una branca que es dedica als Balls en Línia.  Associació activa, amb seu al centre cultural San Plàcid, és una de les entitats més dinàmiques amb les que compta el municipi de Cambrils. Té com objectiu fomentar la sardana i el ball. Constituïda al 1998, forma part de la Federació Sardanista de Catalunya i membre també de la Unió de Associacions d’Aplecs sardanistes de les Comarques Meridionals.

Una modalitat de ball és el de Balls en línia, és un estil de ball en grup, de tipus lúdic, inspirada en el ball country americà i que possibilita ballar sol. Es realitza el ball en files, tots en una mateixa direcció i on els ballarins executen tots els mateixos passos i la mateixa seqüència es repeteix a tota la cançó, pel que és fàcil d’aprendre.

Per tots són coneguts els beneficis del ball. Ballar és una activitat que motiva, es acceptada i de la que en gaudeixen gran part dels residents. És una manera fàcil i divertida de fer una activitat física. Té múltiples beneficis, dels que en destaquem; afavorir la interacció social, millorar l’estat d’ànim, ajudar a exercitar la memòria i l’atenció, millorar la coordinació i l’equilibri, enforteix els músculs, sobretot de les cames i cadera.

Cinc voluntaris de l’entitat han iniciat a principis de març una col·laboració amb Villablanca per tal de fer un Taller de Balls en Línia al centre. Un grup de 12 residents tots els dilluns per la tarda tenen l’oportunitat d’aprendre aquest de ball.

Tot just acaba de començar la col·laboració i les primeres sessions han estat tot un èxit, els residents il·lusionats i expectants, poc a poc van aprenent els passos i les propostes que els hi fan els voluntaris amb paciència i dedicació. És una experiència estimulant i cal cercar l’encaix entre les capacitats que tenen els nostres usuaris i la música i coreografies que poden aprendre les persones que atenen, tot un repte.


@GrupPereMata a Twitter

Agenda
VEURE MÉS ACTES