Empreses del Grup Pere Mata
Institut
Pere Mata

Participació en el Webinar sobre el Covid-19: “Llibertat individual vs. bé comú”


El passat 7 de maig, la treballadora social de la Unitat d’Hospitalització Especialitzada per a persones amb Discapacitat intel·lectual i problemes de salut mental i/o trastorns de conducta (UHE-DI) de Villablanca va participar al webinar de la Fundació Grífols sobre la limitació dels drets de les persones per protegir la col·lectivitat durant la crisi del COVID-19. Els ciutadans han patit restriccions a la seva llibertat individual, i és previsible que s’estenguin a futurs escenaris. Bonaventura Clotet, Victòria Camps, i Andreu Segura, van participar com a ponents en aquesta sessió, per debatir sobre les qüestions ètiques vinculades amb la llibertat individual en contraposició al bé comú.

El que més es va remarcar va ser:
 
  • Que entre llibertat individual i bé comú no ha d’haver-hi contradicció, si hi ha una actitud de responsabilitat “. Es remarca com ningú pot impedir a un individu que es faci mal a si mateix, ja que és sobirà, però sí que es pot intervenir des l’estat o col·lectius públics per prevenir el dany als altres. Tenim clar que el bé comú consisteix a aturar els contagis i evitar el col·lapse del sistema sanitari. Es va plantejar si les mesures de confinament eren proporcionals amb l’amenaça de virus i es va diferenciar sobre els conceptes d’autonomia / heteronomia. Cal mantenir la idea que la llibertat no és contrària al bé comú o la seguretat, si és llibertat responsable, que assumeix els seus propis límits raonables.
  • Que la situació és complexa i nova, i que cal saber gestionar la incertesa amb seny i prudència. Hi ha problemes davant dels quals, no tenim solució i es planteja com aquesta, no pot ser la de fer tot el que es pugui i més ja que això, pot portar al col·lapse o destrucció del sistema sanitari actual. Al concentrar tots els recursos en una sola direcció s’ha deixat d’atendre altres problemes amb millor solució.
La plataforma va acollir a un públic molt ampli de prop de 400 persones connectades i amb l’oportunitat de poder participar en el debat amb les seves preguntes.
El Webinar és un format avui dia molt utilitzat i que des de la Fundació es programen diferents debats amb temàtiques de màxima actualitat.


@GrupPereMata a Twitter

Agenda
VEURE MÉS ACTES