Empreses del Grup Pere Mata
Institut
Pere Mata

El Servei Prelaboral d’Amposta fa una jornada de portes obertes

És un dels actes de l’ampli programa organitzat a les Terres de l’Ebre per commemorar el Dia Mundial de la Salut Mental a les Terres de l’Ebre 

El proper divendres 6 d’octubre, el Servei Prelaboral d’Amposta (plaça de la Pau, 3-5) de la Fundació Pere Mata realitza una jornada de portes obertes per commemorar el Dia Mundial de la Salut Mental. La jornada de portes obertes vol donar a conèixer el servei per contribuir a la inserció laboral de les persones que pateixen una malaltia mental.

Les activitats previstes se centraran en la inauguració de l’exposició La vida a les nostres mans”, que tindrà lloc al mateix centre a partir de les 11 hores. L’obertura anirà a càrrec del gerent de la Fundació Pere Mata, Enric Cardús: A continuació intervindran professionals del centre per explicar el funcionament del servei i els seus objectius. S’hi inclourà la participació d’una persona usuària, que exposarà la seva vivència. L’exposició vol transmetre com a través de les mans les persones disposem d’una eina per aprendre, treballar i aconseguir els seus objectius i metes.

A més de visitar les instal·lacions i l’exposició, també es podrà col·laborar en un mural participatiu i admirar en una paradeta els productes fets a ma pels usuaris dels servei.

Com funciona el Servei Prelaboral?

El Servei Prelaboral de la Fundació Pere Mata a Amposta és un servei social d’intervenció en persones amb Trastorn Mental Sever, estabilitzades i compensades de la seva malaltia, per tal de procurar la seva capacitació i habilitació per iniciar un itinerari d’inserció laboral, ja sigui en empresa ordinària o en treball protegit. Actualment, a més del centre d’Amposta també n’hi ha un altre a Reus.

El perfil dels usuaris/es és el de persones amb edat laboral, a partir de 16 anys, amb alguns dels diagnòstics en la definició dels Trastorns Mentals Severs (TMS) i amb possibilitats objectives d’inserció sociolaboral.

Els programes que es realitzen incloure, entre d’altres, activitats per treballar els hàbits i habilitats laborals; formació específica pel lloc de treball i entrenaments; noves tecnologies, tècniques específiques de recerca de feina; habilitats socials; autoestima i motivació; hàbits personals i saludables; hàbits d’autonomia; d’habilitats d’organització; educació per la salut en el treball; actualitat; grups de paraula; taller de cinema; treball en equip; i activitats formatives certificades dins dels Serveis de la Comunitat (com ara cursos del Consorci de Normalització Lingüística).

Activitats per commemorar el Dia Mundial de la Salut Mental
La jornada de portes obertes del Servei Prelaboral d’Amposta és un dels actes previstos i organitzats a les Terres de l’Ebre per commemorar, els propers dies, el Dia Mundial de la Salut Mental.

Les activitats previstes són les següents:
 
6 d’octubre: L’Associació de Familiars de Malalts Mentals de les Terres de l’Ebre (AFMMTE) organitza una Taula informativa per mirar d’aprofundir en la conscienciació sobre les malalties mentals. La taula es trobarà ubicada davant de l’Ajuntament de la Ràpita entre les 10 i les 13 hores al matí.

8 d’octubre: Dia de la Salut Mental a la Ribera d’Ebre, organitzada per l’AMMTE amb la col·laboració del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, de la Diputació de Tarragona i els ajuntaments riberencs. Una diada que s’inicia a la seu comarcal, amb un esmorzar de col·laboradors i participants i, tot seguit, una marxa solidària pels carrers de Móra d’Ebre, en la qual participaran les colles geganteres i caps grossos de Móra d’Ebre, Flix, Móra la Nova, Ginestar, Vinebre i Benissanet; els tabalers de Riba-roja d’Ebre, els grallers de Flix i Móra d’Ebre i la batucada infantil de Garcia. La celebració clourà amb una ballada de gegants i caps grossos a la Plaça de Sant Roc de Móra d’Ebre.

8 d’octubre: Cursa de Muntanya d’Ulldecona. La Fundació Pere Mata Terres de l’Ebre col·labora en la X cursa per Muntanya d'Ulldecona. http://www.cursaulldecona.cat/

10 d’octubre: Dia Mundial de la Salut Mental a les Terres de l’Ebre. La jornada se celebra a l’Auditori Felip Pedrell de Tortosa, des de les 17.30 a les 19 hores, i inclou la xerrada “La Salut Mental del S. XXI”, a càrrec dels professionals de la Fundació Pere Mata Terres de l’Ebre.
 
També es visualitzarà un curt sobre experiències en primera persona, que donarà pas a un debat per obrir diferents mirades sobre la salut mental, en el qual participaran persones afectades, familiars i professionals. La Jornada clourà amb la degustació de productes de la terra, amb la col·laboració del molí d’Oli Sunyer de Ginestar i de xocolata CREO de Tortosa.
 
16 d’octubre: Cursa 10k ATE. La Fundació Pere Mata Terres de l’Ebre col·labora en la cursa 10k organitzada per el Club d’Atletisme de les Terres de l’Ebre. http://www.ate.cat/10kate/
 
22 d’octubre: Cursa Camí de Sirga Móra d’Ebre de 23 km. La Fundació Pere Mata Terres de l’Ebre col·labora en la VIII cursa de Muntanya de Móra d’Ebre que es celebra a l’Ermita de Sant Jeroni.

La participació de les diferents entitats sobre salut mental en les diverses curses respon a la iniciativa de la Taula de Salut Mental de les Terres de l’Ebre per participar en les diferents curses organitzades per l’Associació d’Atletisme de les Terres de l’Ebre sota el lema “Corre per la salut mental a la meta”.

D’altra banda, la Fundació Pere Mata Terres de l’Ebre col·labora amb el projecte de biblioteques inclusives, i durant el mes d’octubre es faran sessions de conta contes i manualitats relacionats amb la Salut Mental a diferents biblioteques d’Amposta, Deltebre, Flix, Gandesa, Móra d’Ebre, Sant Carles de la Ràpita i Tortosa. Aquest projecte dona oportunitat de futur a totes les persones amb discapacitat per tal de garantir la seva inserció a la societat.
 
Totes aquestes activitats són possibles gràcies a la iniciativa de les diferents administracions i entitats incloses en la Taula de Salut Mental de les Terres de l’Ebre, que són: els departaments del Govern de la Generalitat (Salut, Treball, Afers Socials i Famílies, Ensenyament, Cultura, Empresa i Coneixement, Cultura, Esports i Joventut); ajuntaments; els quatre consells comarcals i les quatre capitals de comarca ebrenques; la Diputació de Tarragona i les associacions Fundació Pere Mata, Fundació Pere Mata Terres de l’Ebre, CAS Tortosa, Atenció Primària ICS, Centre La Duna, Federació Salut Mental de Catalunya, Associació de Familiars de Malalts Mentals (AFMMTE), ATEATE, AHIDA i ACTIVA’T.
 


@GrupPereMata a Twitter

Agenda
VEURE MÉS ACTES