Empreses del Grup Pere Mata
Institut
Pere Mata

Villablanca lidera la recerca espanyola sobre la salut de persones amb discapacitat intel·lectual

Coordina el treball la Unitat de Recerca en Discapacitat Intel·lectual i Trastorns del Desenvolupament (UNIVIDD) de Villablanca (Grup Pere Mata)

La Unitat de Recerca en Discapacitat Intel·lectual i Trastorns del Desenvolupament (UNIVIDD) de la Fundació Villablanca del Grup Pere Mata, lidera el projecte d’investigació Pomona-ESP que pretén aprofundir en el coneixement de l’estat de salut de les persones amb discapacitat intel·lectual. Aquest projecte, amb una durada de 3 anys, està finançat pel Fons de Recerca Sanitària del Instituto de Salud Carlos III de Madrid, i compta amb la participació del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, de la Confederació Espanyola d'Organitzacions a Favor de les persones amb Discapacitat Intel·lectual (FEAPS), a més de professionals del Clínic de Saragossa (concretament el Dr. Antonio Lobo), de la Universitat Loyola de Sevilla i de la Fundación Pardo-Valcarce de Madrid.

L’estudi pretén aplicar el qüestionari Pomona P-15 a 900 persones amb discapacitat intel·lectual, amb l’objectiu de poder descriure el seu estat de salut, les seves necessitats en aquest àmbit, i comprovar si diferents nivells de discapacitat intel·lectual comparteixen perfils de salut similars a nivell de salut física i psíquica, tenint també en consideració les alteracions conductuals.

També es podrà estudiar l’estat de salut de les persones amb discapacitat intel·lectual en relació a variables com l’edat, el sexe, l’entorn on viuen (si en residències especialitzades o en la comunitat), els seus hàbits de salut, els patrons d'ús de serveis sanitaris, medicació, etc.

L’estudi subsanarà una part de la deficiència de dades existents a l’Estat espanyol sobre la salut de les persones amb discapacitat intel·lectual. Aquesta situació contrasta amb el fet que diversos estudis internacionals assenyalen que les persones amb discapacitat intel·lectual pateixen majors taxes de mortalitat i de morbiditat, i un perfil de necessitats en l’àmbit de la salut diferent de les persones sense discapacitat intel·lectual. Com a exemple, cal assenyalar que en les persones amb discapacitat intel·lectual s’han trobat majors taxes de prevalença i risc de patir malalties com epilèpsia, diabetis, tiroides, al·lèrgies, etc.

Per aquest motiu, es fa necessari que el sistema de salut pugui adaptar-se a aquestes necessitats tant en l’àmbit de la sanitat primària com en l’especialitzada. En aquest sentit cal tenir en compte que es calcula que a Espanya hi pot haver més de 400.000 persones amb discapacitat intel·lectual.

La importància del treball Pomona-ESP també radica en el fet que es planteja un estudi transversal, multi centre entre 2 grans centres assistencials per a persones amb discapacitat intel·lectual (Villablanca i Sant Joan de Déu) i la FEAPS. A més, s'utilitzarà el qüestionari P-15 acompanyat dels instruments d'avaluació de la salut mental i les alteracions conductuals que es van utilitzar en el projecte original Pomona-II, un estudi europeu desenvolupat entre 2005-2008 en diversos països europeus, inclòs Espanya, que va consensuar un conjunt d’indicadors per determinar l’estat de salut de les persones amb discapacitat intel·lectual.

La primera reunió de tots els grups participants en el Pomona-ESP que lidera Villablanca va tenir lloc la setmana passada a Salou, i va comptar amb la presència de l'Ester Jordà del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya; l'Elisabet Vilella, com a directora de l'àrea d'investigació de l'Hospital Universitari Institut Pere Mata de Reus; del Dr. Lluís Salvador Carulla i del Dr. Pepe García, també de l'Hospital Universitari Institut Pere Mata


@GrupPereMata a Twitter

Agenda
VEURE MÉS ACTES