Empreses del Grup Pere Mata
Institut
Pere Mata

L’Institut Pere Mata i Villablanca potencien l’ètica per a millorar l’atenció dels pacients

- En quatre anys de funcionament, el Comitè ha tractat 8 casos en què el professional es plantejava un conflicte ètic en l’atenció a la persona afectada per una malaltia mental o una discapacitat intel·lectual
- Alguns dels principals experts en bioètica del país participen en el taller sobre bioètica amb més de 100 participants
- La visió de la bioètica és fonamental en salut mental 
 
L’Hospital Universitari Institut Pere Mata i Villablanca es plantegen millorar l’atenció als pacients, usuaris i familiars mitjançant la bioètica i l’aplicació dels principis que la inspiren per garantir una aproximació al pacient basada en el respecte i la dignificació. D’aquesta manera, les dues institucions donen resposta a la demanda dels seus professionals, sobretot si es té en compte l’especificitat de la pràctica assistencial en l’àmbit de la salut mental i de la discapacitat intel·lectual.
 
Per tractar aquestes qüestions, el Comitè de Bioètica Assistencial de l’Institut Pere Mata i Villablanca ha organitzat avui, 29 de setembre, un taller a Cal Massó de Reus en què ha reunit a alguns dels principals experts de bioètica del país, i en què s’han posat dos casos a discussió a partir de la representació teatral realitzada per una dotzena de professionals del Grup Pere Mata.
 
Amb la participació de més de 100 professionals, el taller ha comptat amb la participació dels experts:
  • Norbert Bilbeny, catedràtic d’Ètica de la Universitat de Barcelona.
  • Màrius Morlans i Molina, vicepresident del Comitè de Bioètica de Catalunya.
  • Montserrat Esquerda i Aresté, pediatra i directora general de l'Institut Borja de Bioètica de la Universitat Ramon Llull.
  • Joaquin Escribano Subias, doctor en Medicina especialista en Pediatria i Nefrologia infantil, cap del servei de Pediatria de l’Hospital Sant Joan de Reus.
  • Marcel Cano Soler, professor d'Ètica de la Facultat de Filosofia de la UB i de Bioètica de la Facultat de Ciències i Tecnologia de la Universitat de Vic.
Bilbeny ha dit que “l’ètica és una necessitat real i substancial en l’àmbit sanitari”, mentre que Morlans ha destacat que la jornada és un “acte obert i plural que ajuda a projectar la funció del comitè de bioètica”. D’altra banda, Manel Cano ha valorat l’esforç que es realitza perquè l’activitat professional es faci des de l’ètica, mentre que Cori Juanpere, presidenta del Comitè de Bioètica de l’Institut Pere Mata i Villablanca, ha ressaltat la preocupació del comitè per estendre el punt de vista ètic a tots els professionals de l’organització “un fet especialment important perquè ens dediquem a atendre persones”. Per últim, el director mèdic de Villablanca i vicepresident del Comitè de Bioètica, Francisco Aguilera, ha recordat que “atenem persones que es troben en una situació de gran fragilitat que sovint no tenen la possibilitat de prendre decisions amb autonomia”.
 
El director general del Grup Pere Mata, Joan Amigó, en la seva presentació de la jornada ha valorat la bona acollida que ha tingut entre els professionals del sector “ja que la dimensió ètica impregna totes les actuacions de les organitzacions com la nostra!".
 
A més de les ponències, una dotzena de professionals del Grup Pere Mata han representat dos casos per debatre: un en relació a l’autonomia per prendre decisions en un pacient amb discapacitat intel·lectual i, un altre cas relatiu a la presa de decisions terapèutiques que afecten a menors en una possible situació de desprotecció, per exemple en una situació de procés de divorci dels pares. Els dos casos que s’han representat i s’han posat a debat són casos reals que han estat proposats pels mateixos professionals.
 
El Comitè de Bioètica Assistencial de l’Institut Pere Mata i Villablanca ha abordat 8 casos des que es va crear en el 2012, vinculats amb conflictes ètics relacionats amb la confidencialitat, l’autonomia, l’adequació terapèutica i la justícia retributiva. 


@GrupPereMata a Twitter

Agenda
VEURE MÉS ACTES